Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket på Marités bar saknar bygglov

Marité saknar bygglov för taket på baren på terrassen. Det konstaterade miljö- och samhällsnämnden på tisdagen.
– I det bygglov som nämnden har behandlat fanns inte någon påbyggnad på baren ute, säger Mona Modin Tjulin (S), ordförande.

Annons

När miljö- och samhällsnämnden gjorde en besiktning i Badhusparken för att inspektera planerna på att bygga ihop parken med Stortorget upptäcktes taket på Marités bar, något som inte fanns med i bygglovet.

– De har byggt en bar i form av en liten byggnad med tak och väggar, då blir den bygglovspliktig och den saknar de bygglov för. Det är inte så att vi har något emot att de har en bar där uppe, däremot är det så att om det är som en liten byggnad blir det bygglovspliktigt och då vill vi diskutera med dem hur det ska se ut, säger Siv Reutersvärd, stadsarkitekt.

Kan baren vara kvar under tiden?

– Vad jag förstår är det en kommunikation mellan byggnadsinspektör och Marité. Exakta detaljer vet jag inte, men vi vill avgöra det här så snabbt som möjligt.

Mikael Nilsson, en av ägarna till Marité, säger att restaurangen har handlat i god tro eftersom det handlar om en tillfällig bar, vilket även fanns innan branden.

– Den är flyttbar och tänkt att vara under sommaren, precis som det var innan. Man ändrade fasaden, tog bort taket och gjorde tonen där. Det är det som är skillnaden. Vi har satt ett tak på den bar som redan hade ett tak tidigare. Då tyckte man väl att det kanske ska vara bygglovspliktigt. Vi har satt ett tak för arbetsmiljön för personalen och så att elektroniken håller, i övrigt ör det precis samma yta som tidigare.

Ägarna till Marité håller nu på att förbereda en bygglovsansökan för taket.

– För oss var det ganska logiskt. Det var en bar där tidigare, alla var medvetna om att det skulle vara en bar, det fanns på tillståndet och då måste man se till att det ska funka, det är inte svårare än så. Vi har kommunens vetskap att vi får bygga en bar, sedan har man varit ute från nämnden och strosat och tyckt att "oj, så där hade vi inte tänkt". Då skulle man kanske ha talat om för oss hur man hade tänkt, säger Mikael Nilsson.

Mer läsning

Annons