Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg och bostäder engagerar i Storlien

/
  • Ronny Juhlin, entreprenör, krögare och ordförande i Storliens företagarförening tycker utvecklingen går framåt i Storlien. Han tycker det var fel av Åre kommun att kräva bostadsbyggen av Conceptor, som vill satsa så stort på handel i byn. De borde vara mer tillmötesgående menar han.
  • Det är liv och rörelse i Storlien just nu. Men få har det stundande valet i tankarna, istället är det fjällvandring, ripjakt och gränshandel som uppfyller folks tankar.
  • En gång- och cykelbana vill man ha även i Storlien. Den ska gå från E14 in till byn så oskyddade trafikanter slipper ta den här vägen, som helt saknar trottoar, särskilt på vintern.
  • Utanför Nabocash i Storvallen går det inte se att det är val om en vecka.
  • Den mest västliga valpropagandan LT kunde hitta i går var den här ensamma affischen på anslagstavlan i Enafors.

En vecka före valet och det råder knappast någon valfeber i Storlien. Valaffischerna glesnar av redan i Ånn och väster om Enafors ser man dem knappt alls.

Därmed inte sagt att folk i Storlien är oengagerade. Säg SJ och det gnistrar till direkt.

Annons

I Storlien syns inget spår av valet, ingen valpropaganda, inga affischer. Har partierna varit här syns det inte i dag. Varken i Storvallen, där Nabocash har söndagsrusch, eller i Storlien där det är full liv och rörelse på torget.

De flesta är förstås norrmän och berörs inte av valet. Övriga är svenska turister, här för att fjällvandra och njuta av höstfärgerna.

På turistbyrån har Nicklas Persson fullt upp med kunder som vill handla eller ha svar på frågor, exempelvis om ripjakt.

Nicklas är en av byns drygt 70 bofasta. Han har bott i Storlien i tre år, har hittat bostad och gått med i räddningstjänsten. Han trivs alldeles utmärkt.

Politik vet han inget om, säger han först. Snart visar det sig att han är mycket väl insatt, speciellt i Storliens två hetaste frågor: bostäder och tågen.

– Tågen, det är absolut viktigaste frågan här, säger Nicklas. Vi får två-tre samtal om dagen från folk som frågar hur det ska bli med tågtrafiken i vinter.

Nicklas ingick i den västjämtska delegation som var med när Åre kommun träffade SJ förra veckan för att diskutera SJ-beslutet att nattågen ska sluta gå till Storlien. Istället ska Duveds station byggas om för 9 miljoner så tågen kan vända där.

– Jag får det inte att gå ihop, säger Nicklas som inte gett upp hoppet än.

– Det här släpper vi inte utan en fight, säger han.

Bostäder för fastboende har läge varit bristvara i Storlien. Men det betyder inte att Nicklas försvarar Åre kommuns hantering av norske exploatören Conceptor, som planererar ett stort handelscenter mitt emot Coop Konsum, ute vid E14 väster om Storlieninfarten.

Kravet från kommunen att Conceptor även ska bygga bostäder för anställda har effektivt bromsat projektet. Nu kan det bli försenat, i värsta fall falla helt.

Nicklas tycker kravet är fel, då förstör man ju bara för de som faktiskt gör något.

– Kommunen får ju in pengar i slutändan, det är ren idioti, säger han.

Ronny Juhlin, ordförande i byns företagarförening, instämmer. Det finns andra sätt att få fram bostäder.

– Jag ställer mig frågan, varför är vi avoga i kommunen?

Kommunen borde istället ”bjuda upp till dans” och fråga hur de kan hjälpa till när någon kommer och vill göra en sådan jättesatsning, menar han.

Bostadskravet är helt kommunens påhitt. Allt de själva bett om är förbättrade kommunikationer för gästerna, i klartext: en gång- och cykelväg från E14 till byn.

I tågfrågan har Ronny Juhlin en lite annan syn än de flesta. Han tycker det var fel att trumpeta ut att nattågen slutar gå. Nu tror hela Sverige att det inte går åka tåg till Storlien alls.

– Det är inte sant. Man måste kanske ha lite lokalkännedom men det går ta sig hit, säger Ronny Juhlin, som tror att frågan kan lösa sig, exempelvis genom att Meråkerbanan elektrifieras.

Mer läsning

Annons