Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svea Nordman

/

Efter 95 år av bus, omtanke och nyfikenhet har vår Svea Nordman somnat in.

Annons

På Sveas gård i Skallböle frodades blommor och buskar. Gården var känd för sin grönskande prakt. På samma sätt som hon hängivet vårdade sina blommor vårdade hon också alla människor runtom henne. De som korsade hennes väg fick alla ta del av hennes omtanke, ljus och värme. Hon hade viljan och förmågan att osjälviskt ge till andra. Hon fanns alltid där med en stor, öppen famn och ett leende. 

Svea föddes 1915 och växte upp i Häxåsen. Hon träffade tidigt Nils Nordman och bildade familj med honom. 1945 flyttade de till egen gård i Skallböle. Nils var hennes stora kärlek och deras relation utstrålade stor humor och glädje. De levde tillsammans ända fram till 2007 när Nils, 96 år gammal, somnade in.

Barnen var väldigt viktiga i Sveas liv. Svea uppskattade barn väldigt mycket och gav gärna av sin gränslösa kärlek. Hon tog emot sommarbarn när hennes egna barn var små och de fortsatte att komma tillbaka och hälsa på i vuxen ålder för att de blivit så väl omhändertagna. Hon adopterade tillsammans med Nils en dotter när de inte längre kunde få egna barn. Hon tog dessutom i perioder hand om sina barnbarn. Vi visste att hon alltid fanns där för oss. 

Den lilla tid hon hade över efter att ha tagit hand om hem, man, släkt och vänner lade hon på att odla sin konstnärliga ådra. Hon målade oljetavlor i impressionistisk anda med fjällmotiv, böljande åkrar och ängar. De utstrålade lika mycket optimism och liv som hon själv gjorde.

Svea var en fantastisk förebild. Hennes moral var hög och hon uppskattade noggrannhet och flit, men hos henne fanns också alltid en stor portion humor och utrymme för känslor. Hon gav kärlek och fick kärlek tillbaka. Svea var en genomgod människa. 

Fram till nyligen skuttade hon runt med barnbarnsbarnen och busade och kröp omkring på golven. Svea hade barnasinnet kvar in i det sista.

Det är med stor tacksamhet och saknad vi säger farväl till Svea. Vår ödmjuka, osjälviska, vackra Svea är i ljust minne bevarad. 

Vi är så tacksamma för hennes kärlek.

Familjen

genom Natalie Nordman

Mer läsning

Annons