Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spett nia när Bilodeau och McPhie vann

/
  • Per Spett är en av få världscupåkare som gör en framåtvolt.
  • Hannah Kearney (bilden) hade inte förlorat en världscuptävling i Åre sedan 2009. Nu fick hon se sig besegrad när Heather McPhie vann.
  • Alex Bilodeau segrade i herrfinalen.
  • Per Spett var fyra som bäst i förra veckans VM i norska Voss. Förhoppningen var förstås att han skulle upp på pallen i Åre – men det svenska esset fick nöja sig med en niondeplats.
  • Åresonen Nils Wersén, 15 år, satsade rejält i hoppen. Det blev en 44:e plats för den talangfulle friskusen.
  • Trots att det såg ut så här stundtals hade Adam Gummesson full koll i luften. Han missade dock i finalen och körde ur.
  • Per Spett var fyra som bäst i förra veckans VM i norska Voss. Förhoppningen var förstås att han skulle upp på pallen i Åre – men det svenska esset fick nöja sig med en niondeplats.

Det var upplagt för en stor svenskdag i puckelpisten.

Men det höll inte hela vägen fram.

– Det var för många missar, säger Per Spett, bäste svensk på en niondeplats.

Annons

Svensk puckelpist visade verkligen upp sig när världscupen tog in Åre på fredagen.

Totalt elva svenska åkare kom till start i en soldränkt backe – som dessutom fick rejält med beröm från åkarna.

Flera av dessa är yngre killar som fick en härlig möjlighet att visa upp sig i världscupsammanhang. Åres Nils Wersén, 15 år och den yngste åkare som någonsin kört världscup, är en av dessa.

Två svenskar avancerade till final. Formtoppade Per Spett jagade sin första pallplacering någonsin i världscupen. Kirunasonen, som bor i Åre, kom till hemmatävlingen med två topp 6-placeringar vid förra veckans VM i ryggen.

Spett kvalade in som trea, ÖFS-killen Adam Gummesson som elfte man. Ingen av dem skulle dock nå superfinalen, där de sex bästa från finalen gör upp om pallplatserna.

Gummesson satsade allt som gick – och det slutade med en uråkning.

– Det var kanske lite dumt egentligen, men jag kände att jag var tvungen att gå rejält för det. Det har gått så bra och stabilt på träning. Jag tyckte inte att jag hade något att förlora, säger Adam Gummesson.

– Det här är andra finalen jag kvalar in till i vinter. Det var en väldigt stor lättnad ... jag bara skakade av lättnad när jag kom ned och var i final.

Per Spett slutade nia. Samma placering som i fjol.

– Jag är besviken för att jag inte satte mitt åk. Det var för många missar i mittenpartiet. Men om jag fortsätter så vet jag att den där pallplaceringen kommer att komma, säger Per Spett.

Även om det var tävling så tog han sig tid att njuta av en fantastisk dag i Åre.

– Helt underbart att vara här. En härlig helg med många unga åkare samt världseliten på plats ... och så har vi skicrossen här också. Det är mycket som händer.

Utan svensk i superfinalen blev det kanadensisk seger. Alex Bilodeau snuvade landsmannen och världscupledaren Mikael Kingsbury på förstaplatsen.

På damsidan lyckades varken Veronica Carlqvist eller Julia Nilsson nå finalen. I den var amerikanskan Hannah Kearney storfavorit – hon hade nämligen inte förlorat en VC-tävling i Åre sedan 2009.

Kearney ledde efter kvalet, men missade i finalen och slutade på 14:e plats.

Segrare blev en annan, överlycklig, amerikanska.

– Wow, vad roligt! Jag och min tränare har verkligen jobbat hårt för det här, och nu fick vi till det, säger Heather McPhie som var sist ut i superfinalen och höll för trycket.

I dag väntar nya äventyr när det är parallellpuckel som gäller i Åre.

Mer läsning

Annons