Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löparläger på fjället lockade många

/

Ett 60-tal personer spenderade helgen med att springa i fjällen runt Edsåsdalen. TNT, Team Nordic Trail, Sveriges största satsning på traillöpning, arrangerade ett löparläger som upptakt inför säsongen.

Annons

Emelie Forsberg, värlsmästaren i Skyrunning, och Andreas Svanebo, med VM guld i Vintertriathlon, vinnare av Salomon Trail Tour 2012 och fem gånger segrare i Axa Fjällmaraton, var med som inspiratörer och delade frikostigt med sig av sina bästa tips.

Helgen bjöd på strålande solsken, blöta fötter och rejält med löpning på fjällen runt Edsåsdalen.

Att springa på små stigar, fjäll, berg och i obanad terräng är en stark trend. Många är de som började löpa för några år sedan, har passerat halvmaraton, maraton och fortsätter leta nya utmaningar genom att ge sig ut i terrängen. Att det numera talas om Trailrunning istället för det svenska Terränglöpning har att göra med att terränglöpning förknippas med svenska terränglopp som Lidingöloppet, som går på elljusspår och inom mer ordnade naturområden. Trailrunning står för att springa utanför det upparbetade, rätt ut i skogen och upp på fjället där fokus ligger på naturupplevelsen.

Miranda Kvist, som driver en av Sveriges största trailbloggar, samt Eric Forsner, båda med erfarenhet av trailrunning sedan tidigare, startade TNT vid årsskiftet och har en diger löparverksamhet framför sig under sommaren och hösten. De startade igång löpargrupper i Stockholm i mars och valde att förlägga sitt första evenemang till Edsåsdalen.

– Både jag och Eric har varit i Edsåsdalen tidigare och blivit lite förälskade i området, det är som att komma hem, säger Miranda. Eric har bra koll på platsen då han sprungit där förut. Det är en bit av Jämtland som vi är väldigt förtjusta i. Den är bra lämpad för de grupper som vi har, där även nybörjare kommer upp på topparna och Köjagården ger rätt service. Vi kommer tillbaka snart.

Under fredagkvällen höll Emelie Forsberg en föreläsning om sin snabba karriär inom trailrunning och vad som driver henne, samt hur hon på ett år lyckats få från att vara en okänd löpare till att bli världsmästare i skyrunning. Hon betonar naturupplevelsen som det viktigaste.

På frågan om varför hon inte ställer upp på Lidingöloppet svarar hon att hon inte är intresserad av att bara mata på i ett elljusspår, hennes löparglädje ligger i att få uppleva en fantastisk natur och komma upp på berg. Emelie kom direkt från förra veckans 83 kilometer långa Transvulcania som hon sprang på 8 timmar. Det är en av de mest prestigefulla tävlingarna i världen, där de bästa traillöparna ställer upp. Under fredagen gjorde hon maxpuls- och syreupptagningstester på Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund.

– Det var spännande att få resultaten och jag kommer tillbaka för uppföljning, säger hon med ett stort leende. Härnäst åker hon vidare till Zegama i Spanien, för nästa lopp i serien. Emelie springer alla tre distanserna i World series i Skyrunning i år, bara för att det är så roligt.

Till Jämtlandsfjällen kommer hon gärna.

- Det är fantastiskt att komma till fjällen, jag har arbetat i Storulvån och känner dessa fjäll som mina hemtrakter. Det är roligt att få vara med som inspiration och se all entusiasm hos deltagarna.

Deltagarna var idel glädje. För många var det första gången de sprang på fjället. Trots en hel del kvarvarande snölegor och mycket myr och lera var det stora leenden. Att uppleva löpning på fjället med lätt packning, dricka vatten ur bäckarna, bestiga en topp, ta en tupplur på en fjällhed och vara hemma till eftermiddagsfikat är en ny upplevelse för många. Gerd Lejdstrand från Östersund var en av deltagarna.

– Det är helt underbart härligt att vara ute och så häftiga miljöer. Att springa i fjällen är något speciellt. Bara sätta ner fötterna var som helst och det flyter på. Det är klart benen är trötta, men man får inte ont i kroppen av den här träningen. Lägret hade ett bra upplägg med blandade pass och lite föreläsningar. Det är kul att träffa andra som ser samma glädje i att ta sig fram över fjället på lätta ben. Vi hade också morgonjogg obanat kors och tvärs i mossan i skogen, det var jätteskönt.

Ola Bergqvist, VD Edsåsdalen Turism som tog emot deltagarna på Köjagården fortsätter.

– Jag tycker det är häftigt med en så enorm uppslutning, de har 60 personer på sitt första arrangemang här uppe. Det slutar inte här, utan många av deltagarna har fått mersmak, de vill ha mer och det planeras redan nya läger i trakten. Jag summerade idag, i början på juni har vi nästa läger med Svenska Löparläger, i augusti hela AXA Fjällmaratonveckan och därefter läger med Svenska Löparläger och TNT i september igen. Vi har en riktigt bra trailprodukt här som vi paketerar och profilerar bra just nu genom dessa samarbeten.

Mer läsning

Annons