Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egna ungdomar tar plats i Jämtlands ligatrupp

/
  • Blott 16-årige Anton Boethius tar en av de två sista platserna i Jämtlands ligatrupp.Arkivbild: Olof Sjödin

Två egna ungdomar tar de sista platserna i Jämtland Baskets ligatrupp; Anton Boethius, blott 16 år och Stefan Zivkovic båda guards.

Annons

Coachen Dennis Aulander har använt augusti och september för att skärskåda främst sex egna talanger. Mikael Jönsson, Bob Svensson, Anton Boethius, Viktor Kolak, Max Tandberg Vall och Stefan Zivkovic.

De har fått träna fullt ut med ligalaget och även matchat två gånger mot Sundsvall.

– Alla sex, plus Tore Wallden, har varit fantastiska och verkligen hjälpt oss att bedriva acceptabla träningar under en period då vi inte har de utländska spelarna på plats, säger Aulander.

När det gäller uttagningen till de två sista trupplatserna har det främst handlat om tre spelare; Jönsson, Boethius och Zivkovic. Till slut föll valet på de två sistnämnda.

– Mikael Jönsson har fördelen att ha spelat i ligan förut. Han har en passion för föreningen och är en bra människa, men jag bedömer att han främst behöver ett års rejält basketträning (efter en lång skadeperiod).

Anton Boethius är förstås mycket glad över beskedet. Han kan därmed sälla sig till en ytterst liten skara av spelare som tagit plats i en ligatrupp trots att han bara är 16 år.

För Jämtlands del är det bara Joakim Eriksson (1995) och Erik Andersson (2009) som fått den chansen.

Boethius – som fått en förnämlig basketskolning av ledare som Krister Blomgren och Jan Eriksson – medger att det är ett jättesteg att gå från U16 till ligaträning.

– Det är en otrolig skillnad i tempo och fokus, speciellt nu när alla börjar snäppa upp inför ligastarten.

• Vad ser du som dina starkaste sidor som spelare?

– Det måste vara fysiken. Jag klarar av att ta smällar. Sedan är jag nog också en skytt.

• Du mäter runt 190 centimeter – växer du fortfarande?

– Jag hoppas det, även om det stannat av en del. Men jag hoppas att jag blir runt 195 centimeter till slut och kunna spela som två-trea.

Zivkovic och Boethius följer därmed med Jämtland till nästa veckas träningsläger i Slovenien. Stannar hemma gör dock Hannes Widell, som är knäskadad.

– Där ser det i alla fall mycket ljusare ut än på länge. För första gången märker Hannes klara förbättringar. Förhoppningsvis kan han snart vara igång med full träning.

Jämtland kommer att tillbringa sju-åtta dagar i Slovenien, i den lilla kuststaden Portoroz, som tillhör ett av landets största turistområden. Det blir två träningar per dag samt tre träningsmatcher.

Matcherna ska spelas mot två ryska lag från näst högsta ligan, samt Grosuplje, ett ligalag i Slovenien.

Mer läsning

Annons