Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville fira Folke Lindqvist, 80 år

/

Folke Lindqvist, kapellmästare i riks- kända Bröderna Lindqvists orkester från Östersund har rundat de 80.

Annons

I en till brädden fylld festlokal firades det rejält den där första lördagen i oktober månad. Vänner och släkt hade förberett festligheterna och det blev något stort som sent kommer att glömmas av de över 400 personer som satte sig till bords den kvällen. Bland de mest prominenta gästerna sågs Britt Bolin, länets landshövding, samt kommunalrådet i Östersunds kommun, AnnSofi Andersson som båda framförde sina hyllningstal till jubilaren.

Bakom kulisserna hade musikvänner och företagare planerat för en minnesfond vars avkastning under en tioårsperiod årligen ska utgå i form av stipendier till musikaliska ungdomar som kan visa upp den rätta spelglädjen och spegla den sanna Lindqvistandan.

Att den andan lever och frodas visar släktingarna som alla har sitt musik-Åsgård att tillgå. Året om. Där på Åsgård, i närliggande Bräcke kommun, har söner och döttrar och deras barn sin tummelplats i musikskapandet. Allt för "glamusikens" bevarandegärning. Folkes son Hasse är en av ledargestalterna. Hasses syster Gunilla däremot ligger lågt men har tre grabbar som har musiken som hobby.

Så bildade vännerna en Lindqvistarnas minnesfond med statuter och styrelse. Gode vännen Curt Sillström, med klappande hjärta för dragspelsmusiken, var en av initiativtagarna.

– Kort före rikskände finansmannen Maths O Sundqvists tragiska bortgång pratade vi om att lägga en summa som grundpeng i fonden. Sedan detta var gjort har många företag och enskilda byggt vidare och när överlämnandet skedde var minnesfonden uppe i 420 000 kronor. Generositeten har varit påfallande stor vilket också måste ses som ett kvitto på den uppskattning alla har till Lindqvist-epoken, säger han.

Åke Bengtzon

Mer läsning

Annons