Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Östersund

/
  • Göran Mattsson berättade om svampar när SPF i Östersund hade möte. Här ser vi Karin Kimselius (till höger) studera de olika svamparna. Foto: Sven Adolfsson.

Annons

SPF Seniorerna Östersund har haft månadsmöte i ordenssalen, Gamla teatern. Temat för dagen var Matsvampar i Jämtland med Göran Mattsson, SPF Östersund, som ciceron.

Ordförande Iréne Westberg hälsade välkomna till en eftermiddag i svampens tecken.

14 nya medlemmar namngavs och välkomnades. En träff med nya medlemmar är planerad till måndagen den 19 oktober, inbjudan kommer att skickas till samtliga.

Margaretha Mooe Helleren berättade att varannan tisdag med start den 27 oktober är alla seniorer välkomna till Prästgatan 58 för trivsam samvaro. Annons kommer.

Jan Göransson informerade bland annat om Bättre balans, en nationell kampanjvecka för äldres säkerhet. Kampanjen pågår under vecka 40.

Vidare information om att från den 1 september gäller inte seniorårskortet på Norrtåg, enhetliga patientavgifter diskuteras och nu kan även privatpersoner nixa sin mobil.

Iréne informerade om kommande månadsmöten. Närmast den 14 oktober, då arkeolog Anders Hansson kommer och berättar om karolinerna.

Studieförbundet vuxenskolan utbildar cirkelledare för Ipad/Android och Iphone, "Alla kan surfa". Senare i höst genomförs därefter kostnadsfria studiecirklar för intresserade SPF-medlemmar i länet. Information finns både på Vuxenskolans och SPF:s hemsidor.

Från förbundet har frågan ställts om någon av SPF:s medlemmar haft problem med det kontantlösa samhället. Om så är fallet, ta kontakt med någon i styrelsen.

Ordet gavs till Göran Mattson, västmanlänning och före detta lärare med stort natur- och svampintresse och kunnande.

Göran började med att berätta att 2015 är ett dåligt svampår i Jämtland, främst på grund av kylan. Han fortsatte med att berätta om murklor, toppmurklan och den mycket giftiga stenmurklan. Sedan talade han om bläcksvampar som växer i gräsmattor, äggsvamp (röksvamp) och blodriskan som är Jämtlands landskapssvamp.

Kungen bland soppar är Karl-Johan. Aspsopp och björksopp är vanligaste sopparna i Jämtland och i fjälltrakterna hittar man gul kantarell. Göran avslutade med att berätta om champinjoner och kremlor varefter han avtackades av ordförande och med varma applåder.

Britt Skarberg

 

Mer läsning

Annons