Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO och SPF i Lit

/
  • Danserna på Hårkvallen i Lit har en lång historia. SPF och PRO i Lit har i många år arrangerat danser tillsammans. Nu är ännu en säsong till ända. Foto: Roland Norrman.
  • Lennart Karlsson, till vänster, är en av dem som lagt ner många timmar på renovering av dansbanan och byggandet av serveringen. Till höger om honom ser vi Ally och Bror Arhusiander, PRO Lit, två eldsjälar i driften av Hårkvallens pensionärsdanser.  Foto: Roland Norrman.
  • En ny serveringsbyggnad uppfördes bredvid dansbanan. Foto: Roland Norrman.

Annons

Ungefär två kilometer utanför Lit, vackert belägen strax ovanför Hårkans utlopp till Indalsälven, ligger Hårkvallen, en dansbana som säkert många jämtar besökt. I början av 2000 talet var Hårkvallen i väldigt dåligt skick. Taket hade vikt sig och riskerade att rasa och lokalen gick inte längre att använda. Alternativen var nu att antingen riva eller renovera.

Pensionärsföreningarna i Lit, SPF och PRO, hade under flera år arrangerat danser där och de och många andra ville att dansbanan skulle finnas kvar. Tack vare givmilda sponsorer och ideell arbetskraft påbörjades en renovering av dansbanan. Gustav Gustavsson, IFK Lit, var den som ledde arbetet tillsammans med Lennart Karlsson och Herman Andersson samt många andra yrkeskunniga krafter inom SPF och PRO i Lit. Många timmar av ideellt arbete lades ner och 2003 kunde SPF och PRO återuppta sina danskvällar.

Säsongen börjar i mitten av maj och pågår varje söndagskväll till slutet av augusti. PRO och SPF sköter om danskvällarna varannan söndag och delar på inkomsterna, vilket är ett välkommet bidrag till de båda föreningarna. Bror och Ally Arhusiander, PRO, och Kerstin Nilsson, SPF, är de som har huvudansvaret för driften och de lägger ner många timmar för att danserna på Hårkvallen ska fungera på bästa sätt. Ally berättar att det ofta är cirka 100 besökare en danskväll och ibland överstiger det 150.

Serveringsbyggnaden var också i dåligt skick. Framlidne Litsbon Torbjörn Olofsson ritade en ny serveringsbyggnad och även här lade Lennart Karlsson samt Bertil Forslund ned många timmar ideellt arbete. Utöver servering vid danskvällar används den fina lokalen vid olika sammankomster.

Årets danssäsong är nu slut men är ni dansanta SPF- och PRO-are så boka in ett besök på Hårkvallen till nästa säsong.

Roland Norrman

Mer läsning

Annons