Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irma Lofterud

Annons

Irma Lofterud föddes den 10 januari 1924 i Krokom. Föräldrarna var Frida och John Dahl. Barnaåren var harmoniska och förutom skola fick hon valla kor. Fritidsintressen var bland annat skidåkning, paddling på Indalsälven, gemenskap i ungdomslogen.

Skolåren fortsatte med handelsskola i Östersund och hon blev något av en mästare på skrivmaskin. Irma fick jobb på Nordsvenska med ransoneringskort och vid krigets slut började hon som bokförare på A 4. Avlöningarna betalades kontant, Irma var sedan duktig på ekonomi och hushållning resten av livet.

Irma fortsatte med skidåkning och framför allt orientering under ungdomsåren och hon tillhörde de bättre i länet under flera år och tillhörde Skogsflickornas klubb. En viktig del av livet blev den kamratkrets som bildades av flera aktiva. En liten grupp fortsatte att träffas långt upp i 80-årsåldern. Vid en orienteringstävling hösten 1946 i Tröndelag mötte Irma sin livskamrat Curt, ett möte som gav livet en ny och trygg inriktning för båda. Förlovning 1948, vigsel 1950.

År 1952 började Curt på folkskoleseminariet i Uppsala. Irma fick jobb som avlöningsbokförare på Ullåkers sjukhus och bidrog därmed till försörjningen och Curt behövde inte ta studielån.

Flytten gick till Yttermalung. Under de tre åren där föddes barnen Ylva och Tomas. En mycket lycklig tid av livet. Nästa flyttlass gick till Lidingö där Curt fick lärartjänst. Irma ägnade sig nu åt barnen och hemmet eftersom det varken fanns dagis eller förskola.

Hösten 1959 flyttade familjen in i eget hus i Ålsten, Bromma. Här fick Irma nytta av sina anlag som målare, heminredare, väverska och trädgårdsarbetare.

Renoveringen av huset utfördes till stor del av Irma, främst med målningsarbeten. Hon hann även med vävkurser, granndamsmöten med stickning och sömnad.

En period hade Irma svåra problem med magen och opererades två gånger. En äggstock togs bort och Irma skulle inte kunna få flera barn. Efter några år kom magsmärtorna tillbaka. Nya läkarbesök. Inga fel. Irma var med barn och 1963 föddes sladdpojken Björn. Lyckostund.

Efter 23 år i Bromma var det dags för en ny flytt, nu till Valne, Alsen.

Under alla dessa år var det Irmas uppgift att renskriva allt som Curt producerade i form av böcker med mera.

Irma stödde helhjärtat Curts engagemang i länet i natur- och hembygdsvård med ovärderligt arbete som både sekreterare och medarbetare på det praktiska planet.

Genom 66 års samliv skapade Irma en enorm trygghet för Curt, barnen och många andra. Alltid lojal, beredd att ställa upp, trofast mot vänner, ansvarsfull. Irma var tystlåten och framhävde aldrig sig själv, mjukt och stilla umgicks hon med alla. Hon var helt enkelt en klippa för många.

De sista åren var märkta av sjukdom och en stroke i maj 2010 blev en vändpunkt för Irma. Talförmågan försvann och balansen blev äventyrlig. Ändå var Irma mycket delaktig i livet och önskade vara med som vanligt.

Efter tillstötta komplikationer den sista tiden tog livet slut den 1 februari.

För hela familjen Lofterud genom maken Curt

Mer läsning

Annons