Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Andersson

/

Min äldste son Dan Andersson är död.

Annons

Det känns tomt och konstigt att denne livsglade, snälle och för mig så närstående människa nu definitivt är borta. Jag känner en stor sorg och saknad men inser detta livs svåra faktum att inte ta något för givet – inte ens att få behålla någon eller något man har kär.

Dan blev bara 54 år gammal. Han avled i Östersunds sjukhus den 6 februari i år efter att ha drabbats av den svårbotliga sjukdomen lungfibros.

Dan var född i Arjeplogs sjukstuga och vägde bara 1,5 kilo vid födseln.

– Var har vi den där lille gaphalsen någonstans? undrade kändisläkaren och författaren Einar Wallqvist när han gick ronden. Han var imponerad av att Dan växte så snabbt och hade så enorma röstresurser.

Och nog kom han att höras en hel del senare i livet inte minst under sina många hockey-, bandy- och fotbollsmatcher.

Dan var en verklig idrottskille. Han var bara 15 år när han debuterade i Frösöns A-lag i fotboll. Men det var helst hockey och bandy han ville syssla med. Två gånger var han med i TV-pucken och fick beröm i rutan av självaste Arne Hegerfors. Det var Danne mycket stolt över. Han fick senare erbjudande att spela hockey för Mora och bandy för Selånger men gamle, kloke ”idrottspappan” Knutte Ehn avrådde honom och ansåg att Danne skulle växa till sig lite först innan han tog steget ut i den idrottsliga eliten.

Dannes enorma idrottsintresse hämmade nog hans studier en hel del. Han hoppade av studierna ett tag i grundskolan men återupptog dem när han läste in gymnasiet 1994-99. Därefter gick han över till lärarprogrammet grundskollärare årskurs 1-7 i SO-ämnen och tog sin lärarexamen i Härnösand 1999. Sin första lärartjänst hade han vid Wargentinsskolan i Östersund. Sedan jobbade han vid Torvallaskolan och nu senast vid Treälvsskolan i Lit.

Fackligt var Danne engagerad som skyddsombud för lärarförbundets lokalavdelning i Östersund.

Dan var mycket intresserad av att jobba med ungdomar. 1978/79 genomgick han ULI, fritidsledareutbildning, och anställdes av Östersunds kommun som fritidsledare vid Lillsjögården. En längre tid arbetade han även med ungdomar i projektet Hassela solidaritet

Danne var mycket intresserad att röra sig ute i skog och mark. Han var ofta uppe i vår familjs fiskestuga i Glen där han tyckte om att fiska och köra snöskoter. Hälsade också ofta på hos sin morbror Nils Gustav Kuhmunen i Arjeplog och hjälpte honom vid renskiljning. Därvid visade han en stor skicklighet i lassokastning.

Han var mycket familjekär och månade mycket om sina två döttrar Lisa och Sara. Tillsammans med sin sambo Anki Dahlqvist skaffade de sig ett fritidshus i Trångsviken där de tillbringade en stor del av sommarmånaderna.

Dan var en fantastisk sällskapsmänniska som skaffade sig vänner i alla läger. Många, många känner säkerligen en stor saknad och sorg när kompisen Danne nu är borta.

Olle Rajd

Farsan

Mer läsning

Annons