Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pippi Långstrump Superstark svensk stjärna gör debut

/

Pippi Långstrump

(Ravn Studios/Pan Vision)

Ålder: 3+

Format: DS

Genre: Pussel/äventyr

I dagarna gör en svensk världsstjärna tv-spelsdebut.

Och hon gör det i klassisk skepnad, inspirerad av Ingrid Vang Nymans klassiska illustrationer.

Vi har testat det första spelet med Astrid Lindgrens urstarka hjältinna – Pippi Långstrump.

Annons

Nu gör Pippi Långstrump tv-spelsdebut i ett spel signerat norska Ravn studios, som tidigare gett ut DS-spelet med tv-aktuella Kapten Sabeltand (som visas på SVT:s morgonprogram Sommarlov).

Spelet är det första som fått Saltkråkan AB:s välsignelse och allt ifrån omslaget till grafiken andas klassisk Pippi-känsla.

Det beror till stor del på att Ingrid Vang Nymans illustrationer, som finns i alla de klassiska böckerna, ligger till grund för spelets utseende.

Spelet börjar med att Pippi får flaskpost från sin pappa, Efraim Långstrump, som ber henne packa sin kappsäck för att bege sig ut på de sju haven. Pippi, Herr Nilsson, Tommy och Annika beger sig genast ut på sakletarjakt för att hitta allt som behövs för resan.

Tyvärr, eller snarare tur för spelet, så är det lättare sagt än gjort. Pippi måste samla guldmynt och göra en lång rad tjänster till välkända figurer ur sagorna för att kunna skramla ihop sin packning.

Spelet bjuder på en mix av problemlösning, plattformshoppande och samlande i en isometrisk 3D-värld, där du öppnar nya delar av kartan genom att betala med dina insamlade guldmynt.

Man kan väl knappast säga att spelet vinner poäng på originalitet, men däremot är det roligt och lagom svårt för de allra yngsta. Att hela tiden sträva efter att låsa upp nya områden på kartan gör att man gärna spelar vidare, trots att uppdragen liknar varandra.

Min femåring älskar verkligen spelets utforskande delar, men det märks att det isometriska perspektivet (då man ser spelvärlden ur ett snett ovanifrån-perspektiv) är lite krångligt att handskas med till en början. Det är särskilt plattformshoppandet och svårigheten att bedöma nivåskillnader som skapar frustration.

Tur då att den fina sagovärlden är tillräckligt lockande för att motivera de yngre att fortsätta kämpa sig vidare.

Min invändningen verkar däremot inte bekomma sonen i någon större utsträckning. Han spelar oförtrutet vidare, trots motgångarna.

Som äldre spelveteran kan jag tycka att perspektivet och en viss brist på fantasi hos utvecklarna talar emot Pippis speldebut, men frågar man min unge medrecensent så haglar kommentarer som världens bästa spel och roligt tätt.

Och här kanske man ska ta den yngre expertisens ord på större allvar än den garvade recensentens.

Pippi Långstrumps speldebut är trots allt en riktigt trevlig bekantskap som ger rätt känsla och som bjuder på ett mysigt och lagom svårt äventyr.

Mer läsning

Annons