Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd eller sänkt skatt

/

Annons

Distriktskongressen i härnösand på lördagen började bra för Löfven. Med glada miner, applåder och skämt om hur mamma Iris – också på plats i Härnösand – blev den som avslöjade vem som skulle bli sossarnas nye partiledare, Ådalens egen Stefan Löfven.

Dagen slutade i moll med att Islamiska förbundets ledare Omar Mustafa lämnade sin plats som nyvald suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse sen Löfven på en presskonferens förklarat att han fick välja mellan uppdragen. Medie- uppståndelsen blev för stor. Det är väl typiskt att flera påståenden i går kunde avfärdas som felaktiga. Det var så dags då.

Värt att notera är att den Moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi, var ordförande i Islamiska förbundet när en av de beryktade talarna inbjöds. Men som hans parti- ledare Reinfeldt sa i veckan: det är väl rimligare att diskussionen förs i anknytning till den person som var närvarande och blev invald i Socialdemokraternas partistyrelse. Reinfeldt fick medierna med sig, och Mustafa fick avgå.

Jag tror inte att det skadar Socialdemokraterna på sikt. Men det kan skada Sverige. Vi behöver kontakt över gränsen mellan gammalt och nytt i Sverige.

På kongressen visade i alla fall Löfven att han nu snabbt växer in i sin partiledarroll. Han var offensiv inte minst när det gäller högskolorna. Han hade inte sett några godtagbara argument för att lägga ner Mittuniversitetet i Härnösand. Tvärtom varnade han för vad de borgerligas politik ska betyda för Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund.

Vi känner ju historien. Varje steg mot att sprida nya högskolor och universitet över landet har motarbetats av främst Moderaterna, som svarat på den utbyggnad som skett i sossarnas regi, med föraktfullt tal om bygdehögskolor.

Löfven påpekade att detta handlar om 40 miljarder i skattekronor som de borgerliga nu vill ska hamna så långt från politiskt inflytande som möjligt. Det handlar inte minst om att införa stiftelseformer för styrningen. Eller om att göra ingenting när en ort likt Härnösand fråntas all sin högre utbildning, trots att det handlar om en distansutbildning som lämpar sig för en mindre ort.

Löfven var också mycket tydlig när han beskrev de politiska alternativen. Det handlar om valet mellan skattesänkningar och välfärd, slog han fast. Och han ironiserade över de borgerligas skolpolitik där skolresultaten försämrats mer ju längre utbildningsminister Jan Björklund (FP) fått hålla på. Denne har skött skolan i sex och ett halvt år nu. En Atlantångare vänder man på någon dag, sa Löfven.

Sen förklarade han på närmast juholtskt vis, att utbildning inte bara får vara ett medel för att få arbetskraft. Det handlar lika mycket om bildning, alla kan och ska få chans att utvecklas som människor. Och han citerade författaren Ingrid Sjöstrand bördig från jämtska Rödön: På stigar går man aldrig riktigt ensam. Fötterna har sällskap med alla steg som stigits på stigen.

Mer läsning

Annons