Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna är också ett alternativ

/

Annons

Hösten 2008, efter många och långa diskussioner, deklarerade Mona Sahlin och språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att de tänkte forma ett gemensamt regeringsalternativ.

Några turbulenta dagar senare var Vänsterns Lars Ohly åter en potentiell samarbetspartner, och i december blev två partier formellt tre.

Inom arbetarrörelsen väckte beskedet att Vänstern sidsteppats ont blod, särskilt inom facket. Resten är, om man vill, historia, valet 2010 blev Socialdemokraternas sämsta i modern tid. Fast historien slutade inte där, om ett drygt år är det dags för ny valrörelse och regeringsfrågan är i allra högsta grad levande.

Senaste inspelet kommer just från LO-facken som, enligt en genomgång i Svenska Dagbladet, anser att Socialdemokraterna ska gå till val på egen hand. Ingen ny rödgrön koalition, alltså. En återkommande synpunkt är att ett valsamarbete begränsar möjligheterna att driva en egen tydlig politisk agenda. "Svenska folket vill veta vad partierna står för, och vilka frågor man kommer att driva", anser exempelvis Anders Ferbe, Stefan Löfvens efterträdare som Metallordförande.

Erfarenheterna från valet 2010 visar att det är svårare att profilera sig i en koalition. Även sju år av allianssamarbete kan tjäna som avskräckande exempel; de borgerliga småpartierna har ju förtvivlat svårt att sätta några bestående avtryck i väljarnas medvetanden.

En konsekvens av Moderaternas dominans är att halva regeringen befinner sig utanför riksdagen i var och varannan opinionsmätning. Adderar man därtill Sverigedemokraterna i ekvationen har vi en betydande osäkerhet inför valet.

Att inte binda sig för hårt vid ett regeringsalternativ blir därmed ett sätt att ta ansvar i ett eventuellt oklart parlamentariskt läge. Även om ett rödgrönt samarbete ter sig som det mest sannolika efter en valframgång, borde Socialdemokraternas besked vara att man tänker ta ansvar oavsett vad som blir väljarnas dom. Det skulle vara en återgång till en tid när sossarna sågs som den naturliga regeringsbildaren.

Mona Sahlin lyssnade på facket hösten 2008, Stefan Löfven bör göra detsamma våren 2013. I dag är läget annorlunda.

För övrigt är det inte Fredrik Reinfeldt som ska sätta ramarna för vad som är möjligt i svensk politik.

Mer läsning

Annons