Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp fram ideologin, S

/

Annons

Var det verkligen samma vårbudget som kommenterades på onsdagen? I riksdagens talarstol stod Anders Borg och berättade om tillväxtsiffror runt fyra procent, minskade arbetslöshetstal och överskott i statens finanser. Regeringen driver en politik för ökad trygghet och välfärd, sa finansministern. Målet är en politik som håller ihop Sverige.

På Dagens Nyheters debattsida berättade Hannah Fredriksson hur hon måste avstå tid från skola och vänner för att ta hand om sin mamma som lider av kronisk migrän. Sedan Försäkringskassan avslog moderns begäran om sjukpenning har Hannah Fredriksson fått ta ett ännu större ansvar för familjens ekonomi. ”Jag jobbar nattpass på helgerna på en fabrik i Mullsjö och försöker få ihop skola, arbete och fritid”. Flickan är 19 år. Påfrestningarna har gjort att hon blivit ordinerad antidepressiva läkemedel. ”Jag brukar inte berätta om det för någon eftersom jag tycker att det är pinsamt”, skriver hon. ”Jag är en glad och positiv tjej med många mål och drömmar och vill inte se mig som svag”.

Det märks att Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, är ny i politikens elitserie. När han i går ställdes inför regeringens gigant, finansminister Borg, var det stundtals rätt så skakigt.

Den nya S-ledningen har ännu inte färdigställt sitt politiska program och får därför svårt att visa på alternativet. Men även om Waidelich saknade konkret politik kunde han bättre ha tydliggjort de ideologiska skiljelinjerna.

Waidelich kunde med fördel ha använt Hannah Fredrikssons debattartikel som utgångspunkt för debatten. Är det rimligt att en tonårstjej ska behöva försaka sina bästa år för att ta hand om sin sjuka mor? Vad är det för politisk prioritering att satsa miljarder i skattelättnader för höginkomsttagare samtidigt som barnfattigdomen ökar?

Nu blev det snarare Anders Borg som fick berätta vad Socialdemokraterna tänker göra, och det var förstås ingen vacker beskrivning.

Tur att det återstår 3,5 år till valet. Oppositionspolitiken behöver vässas.

Mer läsning

Annons