Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot en bättre skola

/
  • Skolkommissionen är på rätt väg med sina förslag för att minska segregationen i skolan.

Annons

Det finns ett systemfel i den svenska skolan som är så tydligt att det sticker i ögonen. Ett av skolans viktigaste uppdrag är att uppväga skillnader i förutsättningar mellan elever: Det kompensatoriska uppdraget.

I stället förstärker det svenska systemet segregationen.

Anledningen är bland annat det fria skolval som i praktiken endast används av ambitiösa föräldrar för att välja bort skolor med sämre rykte. De bortvalda skolorna tappar sina motiverade elever. De som blir kvar blir ännu mindre motiverade. Först sjunker lärarnas förväntningar - och därefter skolresultaten.

Enligt marknadsliberala principer ska de bortvalda ("dåliga") skolorna läggas ner. I stället får vi en uppdelning i starka och svaga skolor med elever som har samma bakgrund.

Det är detta som Skolkommissionens utredare vill komma åt genom en starkare statlig styrning av resurserna till skolan. Mer stöd ska gå till skolor som behöver det mest, med andra ord. Det är rätt tänkt. En statlig regional tillsynsmyndighet är också ett bra förslag, liksom en läroplan som tydligare betonar studiero och respektfullt uppträdande.

Elefanten i rummet är det fria skolvalet. Skolkommissionen vill göra valet obligatoriskt och ersätta köerna till populära skolor med lottdragning. Förslaget har uppenbara brister: ovissheten och risken att syskon hamnar i olika skolor. Men om man inte rör kösystemet och syskonförturerna kommer det att fortsätta vara duktiga elever från studievana hem som samlas i de populära skolorna.

Det är synd att det är politiskt tabubelagt att ifrågasätta det fria skolvalet. Så länge det är så får man försöka begränsa de negativa effekterna. Man kan göra som Gävle kommun till exempel: lägga ner fyra segregerade skolor och starta en stor, blandad högstadieskola. Många var skeptiska i början, men i år var man tvungen att säga nej till elever som ville börja. Det var fler än man trodde som ville gå i en blandad skola.

Studera Vallbacksskolan i Gävle!

Mer läsning

Annons