Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpolitik inget sidoprojekt

/
  • Inför klimatmötet i Paris har EU-länderna enats om linjen att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2030.

Annons

I samband med terrorattackerna i Paris twittrade miljöminister Åsa Romson (MP) om sin oro för att klimatmötet skulle komma att påverkas negativt. Det är en legitim rädsla, men Romsons tweet möttes av en kritikerstorm. Vem kan oroa sig för ett klimatmöte när terrorister riskerar att spränga allt och alla i luften? Romson kallades för naiv, och blev än en gång offer för en medial häxjakt.

Men kritiken satte snarare ljuset på en utbredd syn på miljöpolitik som ett politiskt sidoprojekt. I relation till säkerhetsläget i världen reduceras klimatmötet, som börjar i Paris på fredag, till ett välgörenhetsprojekt, inte helt olikt politikerfruars välgörenhetsgalor som vi kan se i amerikanska tv-serier som House of Cards.

LÄS MER: Sarkozy vill skjuta upp klimatmötet

Men Romson är ingen välgörenhetsarbetande politikerfru, och miljöpolitik och säkerhetspolitik hänger ihop. Miljöpolitik handlar om människor: människors förutsättningar att kunna leva på de platser där deras förfäder i generationer har brukat marken. Det handlar om stormar och översvämningar som ödelägger städer, om torka som bidrar till allt knaprare skördar, som i sin tur leder till konflikter över resursfördelning.

Det handlar om ett ord som vi kommer att se allt oftare: klimatflyktingar.

När COP21-konferensen öppnar på fredag hoppas EU-länderna kunna driva genom sin förhandlingslinje att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030, jämfört med basåret 1990. Åsa Romson har varit pådrivande att landa beslutet, men påpekar själv att sett utifrån vetenskapen måste EU öka sitt klimatarbete framöver. Caroline Dieschburg, miljöminister i EU:s ordförandeland Luxemburg, tackar påven för sin insats att lyckas ena EU-länderna inför förhandlingarna.

Med en touch av Gud och Åsa Romson har alltså EU-länderna ökat sina chanser att få igenom en progressiv miljöpolitik på klimatmötet i Paris. Förhoppningsvis inser övriga länder att även de måste ta sitt ansvar för att påverka klimatet, och att de får en säkrare värld på köpet.

LÄS ÄVEN: Gästkrönika: Förklara inte krig mot de egna medborgarna

LÄS ÄVEN: Miljöpolitikens Almedalen

Mer läsning

Annons