Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovar guld och jobb men inga gröna skogar

/
  • Gruvnäringen och rennäringen ställs mot varandra vid beslut om att åter öppna Stekenjokk gruva.

Annons

Den stängda gruvan i Stekenjokk kan öppnas igen.

Det hoppas ett gruvbolag på att regeringen ska besluta.

Strömsunds kommun har tidigare sagt ja och Vilhelmina har uttryckt stöd till ett återöppnande, enligt Östersundsposten.

Det var Bergsstaten som avslog ansökan eftersom rennäringen skulle skadas för mycket. Vill du vinna ett kommunalråds hjärta, lova jobb till kommunen. Peka på siffror som kan visa ökad tillväxt.

Socialdemokraterna har en gammal kärlek till gruvindustrin. Enkelt att förstå varför. Det är ett viktigt kugghjul i Sveriges ekonomi. Men precis som allt annat kan det inte vara till vilket pris som helst.

Ska du höra en persons sommarprat, lyssna på Maxida Märaks. Hon är hiphopare från Jokkmokk och människorättsaktivist. Hon kallas för Sápmis terrorist på grund av sina aktioner för samers rättigheter.

I stället för framtvingade berättelser om hur en händelse i barndomen satt sina spår pratar Maxida framtid. Kamp. Hur förtrycket mot samer fortfarande pågår. Självmord, hatbrott, rovdjur, stridigheter om mark och gruvbolag som alltid verkar få rätt.

Hon avslutar med att säga hennes förfäder inte hade något ord för krig, men det har denna generation. Trots detta verkligt politiska spår har det inte väckt samma känslor som radikala sommarprat brukar göra.

När Maxida spelade på Storsjöyran i år så avslutade hon med en uppmaning: att godkänna ILO 169. Det är en konvention som handlar om ursprungsfolks rätt till bland annat kulturell identitet och att rättigheter till mark ska respekteras.

Bland annat Norge, Danmark, Peru och Ecuador har antagit den. Sverige har inte gjort det. Här mumlas det om fortsatta utredningar och framtida prioriteringar så fort någon nämner det.

Så blir en artist på Storsjöyran plötsligt mer politisk än både Jämtlands president och sommarlediga Sverigeministrar.

Torsk flygs över halva världen, till Kina, för att skäras och packas. Det låter absurt, skevt, något det nästan inte går att tro på. Det kan få de flesta att känna äckel och ilska.

När Östersundsidolen Annika Norlin spelade på Yran fylldes lokalen snabbt. Jag lyssnade om på hennes gamla Sommarprat från 2008. I det sommarpratet så talar om hur hon så sällan blev arg.

Vid den inspelningen var det fem år sedan det hände.

Ja, ilska är inte något rationellt.

Det är en känsla.

En nationalekonom kan säkert förklara att det är ekonomiskt effektivt att flyga torsken till Kina. Men det vänder sig ändå i mångas magar vid tanken på det. För det är ett tecken på att något är fel på det stora hela.

Det varnas om klimatkriser, sedan flygs torsk till Kina.

På samma sätt kan ett gruvbolag säkert förklara att det vore ekonomiskt effektivt med en återöppnad gruva i Stekenjokk.

De kan säkert lova högre tillväxt.

Hoppas då att de som ska ta beslutet inte missar det stora hela.

Gruvbolag kan lova jobb på kort sikt.

Men på lång sikt är deras intresse bara att ha guld.

Inga gröna skogar.

Mer läsning

Annons