Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag för utnyttjande

/
  • Sedan reformen med arbetskraftsinvandring infördes 2008 har facket träffat många förtvivlade människor som blivit utnyttjade av skrupelfria arbetsgivare. Nu låtsas den borgerliga regeringen vara överraskad över de grymma konsekvenserna – trots att facket många gånger påtalat bristerna i regelverket, bland annat bristen på kontroll av arbetsgivarna.

Annons

Arbetare luras till Sverige och får jobba till slavlöner. Exemplen blir allt fler. Hur kunde det gå så fel? Det handlar om en övertro på avregleringar och myten om alla arbetsgivare som goda feer. Sanningen är en annan. Vinsten är en fantastisk drivkraft på både gott och ont. Utan fackligt inflytande och ett regelverk som sätter gräns för girigheten kommer många seriösa arbetsgivare, med de bästa avsikter, att finna sig konkurrera med kolleger helt utan skrupler.

Än en gång visar sig regeringens politik slå kraftigt fel. Inte så att det är oväntat för regeringens kritiker inom facken och socialdemokratin. Men den borgerliga regeringen låtsas vara överraskad. Och än en gång kommer regeringen att som svar på kritiken att svara med halvmesyrer.

Det var 2008 som de borgerliga gjorde upp om nya regler för arbetskraftsinvandring med Miljöpartiets Mikaela Valtersson, som nu gått till ett toppjobb i näringslivet. I ivern att försvaga fackets inflytande försvann alla verkliga kontrollinslag. Det var arbetsgivarsidans syn som vann gehör. Visserligen skulle ett anställningserbjudande visas upp, med lön och övriga villkor enligt kollektivavtal, som facket fick till påseende.

Men ingen kontrollerade att löftena blev verklighet. Migrationsverkets tjänstemän säger nu, när också OECD kritiserar systemet, att man tvingas godkänna ansökningar som man tror beskriver en fasad som inte har med verkligheten att göra. När kritiken nu kommer så svarar Migrationsminister Tobias Billström (M) med att skärpa Migrationsverkets kontrollmöjligheter. Det är förstås bra, och helt i linje med vad facken länge krävt, eftersom de förstått hur det skulle bli när kontrollen uteblir. Många arbetare skulle ha sluppit att bli skamlöst utnyttjade om regeringen och Miljöpartiet lyssnat på facket redan då det nya systemet infördes.

Men Billström vägrar att lyssna på fackens krav på att bindande anställningskontrakt ska vara grunden för en godkänd ansökan. Billström gör som regeringen alltid gör, en halvmesyr för att verka som om de bryr sig om de människor som utnyttjas. Men att verkligen göra systemet människovärdigt, det vill de inte.

De som tror att statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt leder ett arbetarparti är grundlurade, eller också vill de lura andra. Hotell- och Restaurangfacket slår larm om ett annat system som ska införas. Det gäller den så kallade lärlingsanställningen. Där ska unga under 24 år få en 18 månader lång provanställning. I restaurangbranschen där hälften av de anställda redan i dag är under 26 år riskerar det att innebära att ingen under 24 kommer att erbjudas en fast anställning.

Branschen har redan i dag ett fungerande lärlingssystem kopplat till gymnasieskolan. Det nya lär bara resultera i lägre löner och sämre anställningsvillkor. Fast det är förstås så det nymoderata arbetarpartiet vill ha det. De är direkt omoraliska i sin lögnaktighet.

Mer läsning

Annons