Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben har inte blivit fler

Annons

Mer än hälften av de arbetsmarknadsåtgärder som regeringen infört för att öka sysselsättningen har haft ingen eller liten effekt, om man får tro Dagens Nyheters granskning. Frågan är väl snarast om de inte underskattar misslyckandet. De stora skattesänkningarna som i propagandistisk nit kallas jobbskatteavdraget bedöms ha osäker, men sannolikt positiv effekt.

Om det kan med säkerhet sägas att avdraget å andra sidan haft en betydligt säkrare effekt i form av att sociala utgifter och vårdresurser har minskat i takt med de sänkta skatterna.

Men det är värt att lyssna på forskaren Anders Forslund vid Ifau, som säger: många har orealistiska förväntningar på att arbetsmarknadspolitiken ska ge fler jobb. Arbetsmarknadspolitiken kan minska risken för att långvarigt hamna i arbetslöshet, det påverkar inte svängningarna på arbetsmarknaden så mycket, men det påverkar de sociala konsekvenserna.

Rätt så. Därför var de borgerligas löften inför valet 2006 så överdrivna. Inte heller de borgerliga kan skapa jobb. Däremot kan de förvärra de sociala konsekvenserna av arbetslösheten genom sänkta ersättningar och billigare arbetsmarknadsåtgärder. Och det är precis vad Fredrik Reinfeldts Moderatledda regering gjort sedan dess. Men jobben har inte blivit fler.

En konsekvens av min syn på saken är att det bekymrar mig lite att Socialdemokraterna under Stefan Löfven nu lovar så mycket av nya jobb. Det riskerar att göra folk besvikna på sikt. Det vi vet är att sossarna klarar de sociala konsekvenserna av arbetslösheten bättre än de borgerliga, som ju nu visat att de inte heller klarar jobben.

Mer läsning

Annons