Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så svårt att göra rätt

Annons

Det var en småblåsig vinterkväll i Änge i förra veckan när Offerdals SK hade samlat ihop skidor och pjäxor för att låta de nyanlända flyktingarna från Syrien pröva på längdskidor.

Unga som gamla stavade och snavade tillsammans. Ramlade, skrattade och frös i skidspåren.

"Vi välkomnar alla nyinflyttade från Syrien och hoppas ni ska trivas i vackra Offerdal", skrev ICA-handlaren i Kaxås på Facebook i samband med flyktingfamiljernas ankomst till byn, och han är inte ensam om att vilja ge ett varmt välkomnande.

Det har förts många och långa akademiska diskussioner kring vad som främjar integration. Är det bra eller dåligt med föreningsliv, eller kan det vara så att människor från andra länder saknar nödvändiga föreningskunskaper vilket hindrar dem från att delta på lika villkor? I Offerdal har man, gissar jag, inte funderat så mycket på det. Man bara gör och det blir bra.

I Offerdalsbygden finns en förmåga att finna lösningar. När hälsocentralen hotades tog ortsborna över och bildade ett medlemskooperativ. Vården på hälsocentralen får bra betyg i brukarundersökningar och chefen säger att en stark drivkraft för personalen är att ge något tillbaka till bygdens invånare som alltid ställer upp. Stödet kan vara allt från att en ortsbo klättrar upp på taket och skottar snö till att folk är lojala och listar sig som patienter. Man hjälps åt och det kommer man alltid att ha igen.

Det är känt att många som är engagerade i ideellt arbete i Sverige har invandrarbakgrund. Deras drivkraft är ofta att ge något tillbaka till det land som erbjudit dem möjligheter som de aldrig skulle ha fått annars. Ingen Offerdalsbo kan i dag ha någon aning om vilka frön som sås när man samlar ihop skidor och pjäxor till ett 50-tal nyanlända flyktingar en blåsig vinterkväll i början av mars.

Skidklubbens initiativ är en hoppingivande kontrast till de uppiskade stämningar som råder på vissa andra håll i landet. "En sten mot en flyktigförläggning är inte bara en sten mot en flyktingförläggning", skrev Svenska Dagbladets reporter Negra Efendic nyligen i en krönika. Själv kom hon till Sverige från kriget i Bosnien på 1990-talet och obehagliga minnen väcks till liv när hon åter läser om attacker mot flyktingförläggningar, stenar med hakkors, brandbomber och äggkastning. Så såg det ut på 90-talet, och så ser det tyvärr ut i dag med.

En sten mot en flyktingförläggning är inte bara en sten mot en flyktingförläggning. Men en hjärtlig välkomsthälsning på Facebook eller en skidklubb som bjuder in till åkning är inte heller bara det. Det är den bästa framtidsinvestering som man kan göra i en bygd.

Mer läsning

Annons