Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerns lösning gör ont värre

/

Annons

Landstinget dras med tunga underskott. Men om bara politikerna ”kavla upp ärmarna” och visade lite ”positivt ledarskap” och slutade ”låta som offer”, kunde det se annorlunda ut. Citaten kommer från landstingsmoderater och ÖP:s ledarsida. Det låter som om de kommenterade en fotbollsmatch. Jobba hårdare, bli mer kreativa, skyll inte på domaren!

Att bedriva sjukvård i Jämtland är besvärligt. Och som om långa avstånd, en åldrande befolkning, utflyttning, arbetslöshet och allt dyrare medicinska behandlingar inte var nog, har vi dessutom en regering med uppenbart välfärdsfientlig läggning. Resultatet blir en skitekvation. Förutom för landstingshögern, som sitter inne med lösningen: mer marknadsanpassning, nedskärningar i kulturuppdraget (vem har någonsin mått bättre av en konstutställning?) och lite mer tåga i den styrande majoriteten. Sluta vara så förbannat dystra hela tiden!

Politiker är ledare och ska förstås visa ledarskap. Samtidigt vältrar regeringen över allt mer kostnader på kommuner och landsting. När Försäkringskassan drar in människors sjukbidrag blir det kommunens biståndsavdelning som får stå för fiolerna. När statsbidragen minskar och skatteutjämningssystemet urholkas, ökar bördan på landstinget.

Sjukvården är ett samspel mellan stat och landsting, och det är självklart att våra landstingspolitiker måste uppmärksamma dessa försämringar. Det är inte att gnälla utan att markera mot en politik som skärper klyftorna, inte bara mellan människor utan regioner.

Landstinget har nyligen genomfört ett större besparingspaket. Man gick så långt att man drog in gratismackan efter operation. Ändå tvingas vi alltså konstatera att budgeten inte håller. Att högern kritiserar landstingets politiska ledning förvånar ingen. Det intressanta och samtidigt märkliga är att oppositionens lösning – en mer generös implementering av den fria etableringsrätten – riskerar att ytterligare spä på kostnaderna. Internationella utvärderingar pekar i den riktningen. Ty då är det inte längre våra landstingspolitiker som sätter agendan för vården utan marknaden. Hugade entreprenörer som uppfyller kraven är fria att starta sin verksamhet. Inte för att antalet sjuka plötsligt exploderat i centrala Östersund, utan för att det finns pengar att tjäna.

Att sälja vård är inte detsamma som att sälja bananer; i vården är behov och efterfrågan inte nödvändigtvis samma sak.

Det heter att landstingspolitikerna ska visa ledarskap. Problemet är bara att om högern fick bestämma skulle de inte kunna visa något ledarskap, inte ens om de försökte. För då ligger makten någon annanstans. Gud vet var.

Mer läsning

Annons