Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis sommarlovsaktiviteter är jämlikhetspolitik i praktiken

/
  • Surfbukten i Östersund är en av flera arrangörer med gratis aktiviteter för länets barn och unga i sommar.

Annons

Skollovsekvationen går inte ihop.

Nej, vi talar inte om något logistikproblem för skolledningen. Den omöjliga skollovsekvationen handlar om många barnfamiljers svåra pussel att få ihop livet när skolan stänger i tio veckor, när föräldrarna endast har semester i fem veckor.

Om ens det. Det är knappast alla arbeten som möjliggör en så lång semester, särskilt inte de allt fler anställningsformer som grundar sig på timanställningar eller att arbetstagaren tvingas "jaga skift" varje månad.

Även de har ofta en familj att försörja och barn med ett långt sommarlov framför sig, men lite tid i vuxet sällskap.

För så ser verklighetens skollovsekvation ut för barnfamiljer, vare sig den totala inkomsten i familjen är låg eller hög.

Därför är de 200 miljoner kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, som fördelas till de kommuner som ansökt att genomföra gratis sommarlovsaktiviteter, särskilt viktiga. Det är jämlikhetspolitik i praktiken.

Det är inte mer än rätt att kommunerna erbjuder ett aktivt sommarlov som inte kostar något, eftersom ekvationen med heltidsarbetande föräldrar och ett tio veckor långt sommarlov helt enkelt inte går ihop. Och barn varken kan eller bör ta hand om sig själva de sommarlovsveckor då föräldrarna arbetar.

Östersunds kommun har exempelvis fått en miljon kronor beviljade, precis som förra året. I år erbjuds bland annat gratis bad på Storsjöbadet, gratis ÖFK-matcher, gratis aktiviteter på Surfbukten, ridning och parkour. Även Krokom har ett späckat program som går att läsa på kommunens hemsida.

Men det gäller att nå ut till barnfamiljerna så att aktiviteterna verkligen kommer alla barn till gagn. Det räcker inte att publicera ett schema på en hemsida.

Men når budskapet om gratis sommarlovsaktiviteter de barnfamiljer som inte får ihop pusslet så har satsningen potential att skapa ett aktivt sommarlov även när föräldrarna arbetar. Dessutom kan sommarlovsaktiviteterna vara en verklig mötesplats för barn och unga som annars inte skulle ha mötts.

Mer läsning

Annons