Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett högerextremt virus

/
  • Terrorattentatet på skolan Kronan handlar om en ung människa som med rasistiska motiv gått in för att döda barn med ett utländskt utseende.

Annons

Metodiskt gick han från klassrum till klassrum, iklädd en kostym som drog tankarna till en Halloweenutstyrsel. Han valde ut sina offer efter etnicitet. En elevassistent grep tidigt in för att skydda barnen, men blev själv dödad, liksom en 17-årig pojke. En 15-årig pojke och en lärare vårdas i skrivande stund på sjukhus för allvarliga skador.

Händelsen på skolan i Trollhättan skakar Sverige. Det är det första attentatet i en skola sedan 1961. Frågorna från SVT:s reporter på plats handlade om att Skolinspektionen flertalet gånger påpekat brister i skolans säkerhet och elevernas trygghet. Det må vara en relevant fråga, en annan dag.

För morden på skolan Kronan handlar inte om huruvida skolans säkerhetsarbete hade kunnat stoppa en beslutsam mördare att komma in i skolans lokaler. I princip samtliga Sveriges kommunala skolor är öppna för vem som helst att kliva in på.

Terrorattentatet på skolan Kronan handlar om en ung människa som med rasistiska motiv gått in för att döda barn med ett utländskt utseende.

LÄS ÄVEN: Polisen kontrollerade mystiska personer med svärd på skola

Den senaste veckan har vi nåtts av dagliga rapporter om asylboenden som brinner. Bostäder för de allra mest utsatta sätts i brand av den enda anledningen att de är här, för att med en brand släcka ett hopp om ett nytt liv.

Det är där vi är i Sverige i dag.

Flashbacks från nittiotalet pockar på: Ny demokrati i riksdagens talarstol som talar om invandrare som parasiter och som ett hot mot rikets säkerhet. Lasermannen som tyckte han gjorde en samhällsinsats. Flyktingar från Balkankriget vars boenden sattes i brand.

Historien har en tendens att upprepa sig själv till dess att vi lär oss.

Vi kan aldrig veta när ett attentat sker. Juridiskt sett finns det endast en ansvarig, och det är gärningsmannen. Men vad vi vet det är att när samhällsklimatet blir råare, när människor avhumaniseras och beskrivs som hot, belastning och som siffror, då ökar risken för rasistiska våldsdåd. Risken att den som annars skulle ha hållit sig på sin kammare går från tanke till handling.

Där har hela samhället ett ansvar. Det är tid för kärlek, solidaritet och en nolltolerans mot den retorik som bäddar för våld.

LÄS MER: En svart dag för Sverige - två döda

LÄS MER: Sara från Åre om skolattacken: "Det är helt fruktansvärt"

Mer läsning

Annons