Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett arbete som räcker i evighet

Annons

Journalisten Cordelia Edvardson berättar i sin spalt i SvD om hur hon som reporter på socialdemokratiska Morgontidningen på 50-talet intervjuade födelsedagsbarn av äldre årgångar. Alla var stolta över de framsteg arbetarrörelsen låg bakom. Men många oroades över hur välfärden skulle påverka människorna och den solidaritet mellan människor som var framstegets förutsättning. Många är ännu mer oroade i dag, när de borgerliga återtagit makten.

Utvecklingen har sin gång. Och allt kan inte bli vid det gamla. Men i en brytningstid för arbetarrörelsen som denna, är det klokt att inte bara se vad de borgerliga ställt till med, utan också vad som blivit resultatet av många år av S-styre. Vi har den senaste tiden skrivit mycket om avregleringens problem, tågen som inte går och elmarknaden som inte fungerar. Vi har sett hur skol-”reformer” som fritt skolval och friskolor gett sämre resultat och mindre likvärdighet i skolan.

Sossarna kan inte svära sig fria på dessa områden. Men det finns mer att fundera över. På sossarnas krisseminarium på Bommersvik förra helgen presenterade professor Tapio Salonen fakta som förskräcker.

Många sossar trodde på 60-talet att fattigdomen skulle försvinna av sig själv. Därför blev det strid om Låginkomstutredningen, som då visade samhällets brister. Salonen visar att arbetet för en välfärd för alla, i stället är ett evighetsarbete som aldrig får tillåtas upphöra.

90-talet och den nödvändiga krisbekämpningen innebar att fattigdomen återkom. Då återkom köerna till de behovsprövade systemen. De generella system som innebär en god spiral för den som kommer i arbete och både får jobb och försäkring, blir en ond spiral för den som förlorar både jobb och försäkring. Föga förvånande visar han att fattigdomen, inte minst barnfattigdomen ökat, både absolut (mindre) och relativt (mycket) under de senaste åren av borgerligt styre. Värst är det i områden med bara invandrare. Det är bara sossarna som kan hålla ihop samhället genom att värna de fattiga mitt i allt tal om att vinna medelklassen.

Mer läsning

Annons