Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En solskenshistoria från Åre

/
  • Marie Rödemarks nybörjarkurs för nyanlända har gjort succé. Här tar hon emot pris för Årets serviceperson i Jämtland Härjedalen.

Annons

Det är inte lätt det här med integration. För något år sedan undersökte språkforskare om vuxna invandrare som fått praktikplats lärde sig svenska snabbare än andra.

Det gjorde de i allmänhet inte.

En praktikplats måste vara noga utvald och förberedd. Annars kan den fördröja språkinlärningen.

Det är så självklart att det knappast behöver sägas, än mindre forskas om, men allt hänger på hur mycket praktikanten får chans att prata.

Det finns exempel där praktikanter stått med hörselskydd vid en sågklinga eller strukit kläder ensamma i ett rum. Den typen av välvilliga felsatsningar är tyvärr inte ovanliga.

Men det finns lysande exempel på motsatsen. Sprintprojektet i Åre har fått integrationsexperter att jubla och vallfärda till byn för att se och lära. Det är Röda korset och Vuxenskolan som utbildar volontärer och språkkunniga nyanlända som i sin tur ska utbilda sina landsmän i svenska.

På så sätt har 800 personer börjat läsa svenska under asylprocessen, i stället för att vänta på uppehållstillstånd och SFI.

En viktig del i succén är den nätbaserade nybörjarkurs som läraren Marie Rödemark har utvecklat. Hennes språklektioner på Youtube är snart uppe i en halv miljon visningar.

Elever som gått hennes kurs har kunnat hoppa över SFI och börja läsa svenska som andraspråk på grundskolan. Det är lätt att inse att vinsten för samhället kan bli stor om idén får spridning.

Sprintprojektet är en integrationspolitisk solskenshistoria. Det finns mycket att lära av den. Bland annat att integration kan bli väl så lyckad om man låter frivilliga organisationer stå för den, med sponsorhjälp och uppmuntran från samhället. Det är det man har insett i Åre kommun.

Staten måste ha ett huvudansvar för integrationen. Men det behövs flexibilitet och lyhördhet. En lyckad integration bygger på kunskap, inlevelse och engagemang, inte stelbenta modeller och förutfattade meningar om vad nyanlända behöver.

Mer läsning

Annons