Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eko från en svunnen tid

Annons

Någon hade klottrat en stor pil som pekade mot höghusområdet där komikern Henrik Dorsin, även känd som Ove i Solsidan, växte upp. Vid pilen stod det ”sossesvin”.

Säsongen är slut för Sommar i P1 och sist ut av årets sommarpratare var ingen mindre än denne Dorsin. I programmet berättade han om uppväxten på Lidingö, en kommun i Stockholms län, bland annat känd för lyxiga villaområden, ruggigt höga huspriser och ett troget stöd till Moderaterna.

Redan som barn spelade Henrik Dorsin teater och framförde egna föreställningar. ”Det är ju fantastiskt att Henrik kan skriva och spela och sätta upp sådana här föreställningar, fast han bor i lägenhet!” hade någon förvånat utbrustit i ett sådant sammanhang.

Det låter som ett eko från en svunnen tid, eller möjligen en röst från ett Lidingö där tiden stannat; ett uttryck för äldre tiders klassamhälle, där klassidentifikationen i huvudsak var beroende av materiella omständigheter och individens plats i industrisamhällets hierarki. Ett ställe där det gick att rita en pil och skriva ”sossesvin” för att peka ut arbetarrörelsens anhängare.

Men Henrik Dorsin och hans gelikar har inte bara gjort en klassresa. De tog med sig hela klassbegreppet på vägen. Klassidentifikation i dag är snarare knuten till utbildning, personlig kompetens, individuell förmåga, egen erfarenhet och karisma. Framgångsrika komiker och skådespelare har ofta klättrat högt på den stegen.

Visst finns det fortfarande de som förvånas när människor som bor i lägenhet gör bra saker, men de är trots allt en krympande skara.

Utvecklingen har gjort samhället klurigare att navigera i för socialdemokratin eftersom det blivit svårare att peka ut dess anhängare. Men det är trots allt lättare att leva med en ”överklass” som med humor spelar överklass, än som lever livet på Solsidan på riktigt.

Mer läsning

Annons