Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att börja följa FN:s barnkonvention

/

Annons

”Chiquitita, tell me what's wrong

You're enchained by your own sorrow

In your eyes there is no hope for tomorrow”

Lalehs röst sjunger ABBAs ord från den välkända sången om den sorgtunga flickan. Sången har sedan originalinspelningen av ABBA spelat in miljonbelopp till Unicefs arbete för utsatta barn. Det finns många barn som Chiquitita i världen.

I år är det 25 år sedan FN:s barnkonvention antogs. 194 länder har skrivit under konventionen som innehåller bestämmelser om barns mänskliga rättigheter. Den är juridiskt bindande men ändå är det få länder som i praktiken lever upp till de 54 artiklar som utgör konventionen. I en rapport från International Labour Organization beräknas 11 procent av världens barn vara tvingade till olika former av slavarbete. Sverige är inte fredat från barnslaveri, även här växer exempelvis marknaden för trafficking och barnsexhandel.

Kanske är det att förhindra företeelser som trafficking, barnarbete och arrangerade äktenskap som vi först associerar barnkonventionen med. Men dess innehåll är betydligt bredare än så. Att alla barn har rätt att bli hörda i angelägenheter som påverkar dem är en central del. Och här brister Sverige. FN har vid flera tillfällen även kritiserat Sverige för att inte leva upp till barnkonventionens innehåll.

Främst gäller kritiken hanteringen av barn i asylprocesser, utvisningar av ensamkommande flyktingbarn, men också att barn sällan blir lyssnade på i

beslut som rör dem själva i kontakt med myndigheter.

FN:s kritik speglar den kritik som lyfts av ”Nätverket för barnkonventionen”, som består av 45 organisationer som alla jobbar med barn och unga. Igår skrev de på DN Debatt om resultatet från deras egen undersökning som vittnar om att barn sällan blir lyssnade på, till exempel vid familjekonflikter eller familjehemsplaceringar. Endast en av tjugo kommuner uppger att de rutinmässigt inhämtar barns åsikter i frågor som rör dem, och 43 procent av

kommunerna uppger att de sällan tillfrågar barnen. De lyfter också att kommunerna saknar handlingsplaner för hur de ska följa barnkonventionen.

Det förefaller mig mycket märkligt. Borde det inte vara steg ett att lyssna på barnet i arbete med utsatta barn? En tanke är att när smärtan inte syns eller om barnet inte skriker högt, så är det lätt att missa ett

barn som far illa.

I sitt installationstal lovade Stefan Löfven att barnkonventionen ska bli lag i Sverige. När ett lagförslag är på plats nästa år får vi också hoppas att kommunerna både har resurser och vilja att leva upp till konventionen. Så att även de barn som liksom Chiquitita inte berättar om vad som är fel, kan bli hörda och sedda.

Mer läsning

Annons