Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cate Blanchett vågar vara obekväm

/

Annons

Nyligen avled den australienska socialdemokratiska före detta premiärministern Gough Whitlam. Under sina ynka tre år på posten mellan 1972 och 1975 hann han driva igenom reformer som stod i klass med Olof Palmes visionära och handlingskraftiga politik.

Universell sjukvård, gratis utbildning, aboriginers rättigheter till mark, och framtagandet av The racial discrimination act 1975 som gjorde det olagligt att diskriminera på grund av etnicitet, är några exempel.

Tänk dig 1900-talets apartheid mellan svarta och vita i Sydafrika så är du inte långt ifrån den systematiska diskriminering som Australiens ursprungsbefolkning utsatts för. Att stå på rätt sida av historien kräver ofta både mod och tjock hud hos en politiker för att stå emot ett politiskt etablissemang som inte är sena att häckla en visionär och handlingskraftig politiker som bryter ny mark med sin politik. Whitlam hade båda.

Dagens politiska Australien är däremot långt ifrån Whitlams politiska vision. Tony Abbotts liberal-nationella koalitionsregering har dragit ner på anslagen till universitetsvärlden, förnekat klimatkrisen och gjort allt i sin makt för att försvåra för migranter att komma in i landet.

Under Gough Whitlams minnesceremoni i tisdags var Australiens politiska elit närvarande. Så även Hollywood-stjärnan Cate Blanchett, säkerligen inbjuden för att skänka lite strålglans över tillställningen. Men i sitt minnestal klev Blanchett ur rollen som den vackra filmstjärnan och fick gästerna från Abbot-regeringen att skruva på sig i stolarna när hon talade om sig själv och sin yrkeskarriär som en produkt av Whitlams politik.

Hon rev ner stora ovationer när hon talade om den välfärdsstat som Whitlams politik byggt upp, med extra betoning på det utbildningsväsen, sjukvårdssystem och Australiens rika mångkulturella samhälle som stått under hårt angrepp av Abbotts regering. Att hennes tal var en pik till den sittande regeringens nedmontering av Whitlams politiska verk är inte svårt att lista ut.

Ibland krävs det lite stjärnglans för att dra fram verklighetens skuggor i ljuset.

Mer läsning

Annons