Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbilda alla – inte bara vårdchefer

/

Annons

Cheferna i vården ska utbildas för 100 miljoner. Ursäkta, men jag undrar hur det ska öka intresset för att jobba inom vården? Har man inte ännu förstått att med de stora pensionsavgångarna som kommer framöver och den lilla klick som söker inom vården så krävs det betydligt mer än så för att få folk att jobba inom vården..

Jag har jobbat inom äldrevården i 35 år och sett hur det har förändrats från att ha tid med de gamla till att i princip göra allt annat än att vårda. Vi är blöjombud, schemaläggare ”som tar mycket tid”, medicinbeställare, ”Intraphone” som tar mycket tid av vårdtagare och som upplevs väldigt stressande av personalen, matbeställare, förrådsbeställare.

Till det kommer arbetstider som tillhör 1800-talet med delade turer ”börjar klockan 07.00-12.00 går hem fyra timmar utan betalning, går tillbaka 16.00-21.00”. Till det så kommer lönen som inte man kan locka nya med, den är usel om man jämför med andra.

Det känns som att jobba med gamla inte är värt särskilt mycket pengar.

Nej bättre löner, bättre arbetstider, mindre stress, mer arbetskraft, höja statusen, alltså en bra miljö, det kan det läggas krut på och utbildning i alla former är bra för alla. Fortsätter det så här så tror jag att långtidssjukskrivningarna kommer att öka och det ger inga bra signaler plus att det kostar samhället mycket pengar.

Yvonne Calming, undersköterska inom äldrevården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons