Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa avvisningarna till Afghanistan

/
  • Säkerhetsstyrkor på plats efter en självmordsattack utförd av Talibanregimen vid en polisstation i östra delarna av Paktiaprovinsen i Afghanistan den 18 juni i år.

Annons

Människor ska inte skickas till våldets och konflikternas Afghanistan som läget är idag. Säkerheten i landet har under en tid blivit allt sämre, därför vill Liberalerna att Sverige tillfälligt stoppar avvisningar till Afghanistan i väntan på att Migrationsverket gör en ny säkerhetsbedömning

Striderna mellan talibanstyrkor och regeringstrupper har blivit allt värre. Terrorgruppen IS skapar stor oro. Det finns också en stor risk för att fler IS-krigare försöker ta sig till Afghanistan när de nu pressas tillbaka från i Syrien och Irak. Landets framtid ser allt annat än ljus ut.

I maj dödades runt 90 människor och hundratals skadades i ett blodigt självmordsdåd i Kabul, det dödligaste attentatet i huvudstaden sedan 2001. Efter det har Tyskland tillfälligt ställt in avvisningar till Afghanistan i väntan på att deras myndigheter ska göra en ny säkerhetsbedömning. Det bör även Sverige göra.

Asylrätten ska värnas. Vi står bakom det svenska asylsystemet, som bygger på individuell prövning och rätten att få sin sak prövad av både myndigheter och domstol. Om det saknas skyddsskäl kan personen inte räkna med att få stanna här, men även i det läget har Sverige ansvar för att inte människor skickas tillbaka direkt in i våld och konflikt. Vi hoppas att den rödgröna regeringen tar sitt förnuft till fånga och står upp för medmänsklighet och humanitet.

Jan Björklund,

partiledare Liberalerna

Eva-Britt Boij (L),

ordförande Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons