Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bör lagen för ensamkommande gälla

Annons
Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! välkomnar den nya lagen som presenteras i mars. Men organisationen har invändningar. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vi välkomnar den nya Gymnasielagen för ensamkommande, men anser att syftet bättre skulle uppfyllas om ”övriga skyddsbehövande” och asylskälen ”synnerligen (eller särskilt) ömmande omständigheter” återinförs. Den nya gymnasielagen har ännu bara presenterats i en preliminär form. Det slutliga förslaget planeras läggas fram till riksdagen i mars månad.

För att lagen verkligen ska ge många ensamkommande en ny chans behöver följande förutsättningar gälla: 

# Väntetiden 15 månader räknas från den dag då den asylsökande anlände till Sverige tills dess att Migrationsverkets beslut vunnit laga kraft, dvs. tills Migrationsöverdomstolen fattat beslut.

# Lagen gäller oavsett om den ensamkommande var under eller över 18 år vid beskedet om avslag.

# Den tillfälliga lagen ska i detta avseende inte gälla retroaktivt. De som kom innan den trädde i kraft, dvs. före 20 juli 2016, ska omfattas av den nya gymnasielagen.

# Utvisningarna av ensamkommande ungdomar stoppas omedelbart för att de som kan komma att omfattas av lagen ska finnas kvar i Sverige när den börjar gälla. Inga utvisningar sker innan lagen har prövats i verkligheten. De unga ska kunna bo kvar på den ort där de gått i skola om de så önskar.

Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

genom Lizzie Karlsson     

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons