Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättslösa markägare överges av domstolarna

/
  • Enligt insändarskribenten används marker för renskötsel trots att det saknas tillstånd. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. foto: Henrik Flygare

Annons

I onsdagens artikel om samebyn Ruvhten Sijte som vann domen mot markägarna i Härjedalen tas också frågan om upplåtelseavtalen i Härjedalen upp. Det framgår inte i artikeln att samebyn Ruvhten Sijte inte deltar i upplåtelseavtalen. I stället väljer man tydligen att utan tillstånd använda de marker som HD lagt fast att det saknas renbetesrätt på. Tingsrätten i Östersund anser tydligen också att det är rätt av samebyn att strunta i domen i HD. Andra myndigheter och sametinget struntar också i den domen. Stora områden påstås vara av riksintresse för rennäringen trots att betesrätt saknas.

Markägare inom renbetesområden och tydligen även utanför är helt rättslösa i Sverige. Ingenstans i Sverige i övrigt skulle sådana här intrång kunna ske med domstolars och myndigheters goda minne.

Samebyn Ruvhten Sijte struntar i domstolsutslag och samförståndslösningar. Valet är konfrontation och att helt sonika ta markerna i beslag. Och det går ju uppenbarligen bra. Landets politiker och myndigheter står på de renägares sida som bryter mot de lagar som trots allt finns och som trotsar en dom från HD. Det här bör EU-domstolen få ta upp.

Bertil Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons