Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroas av besparingarna i Östersund

Alla barn och ungdomar som vistas i förskolan, skolan och fritidshemmen kommer att bli förlorare, liksom personalen.

Annons

Även om jag förstår bakgrunden till Östersunds besparingsförslag så blir jag orolig då barn- och ungdom (BUN) är den förvaltning som ska spara mest, vilket bland annat betyder större barngrupper i förskolan och en minskning av personalen i skolan och på fritidshemmen. Det kommer att påverka kvaliteten till det sämre. Alla barn och ungdomar som vistas i förskolan, skolan och fritidshemmen kommer att bli förlorare, liksom personalen.

Östersund brukar peka på andra kommuner som har betydligt större barngrupper i förskolan det vill säga kan utföra barnomsorgen till lägre kostnader. Det man då glömmer är att det sker till priset av kvaliteten i förskolan.

Skolverket kritiserar de kommuner som har stora barngrupper. I det perspektivet har inte heller Östersund små barngrupper. De barn som blir mest lidande är de barn som behöver särskilt stöd för sin utveckling och de minsta barnen i förskolan.

Östersund lägger sina besparingsförslag samtidigt som kraven ökar på verksamheterna i BUN genom ny skollag, ny läroplan (skolan) och reviderad läroplan (förskolan). För mig går det inte riktigt ihop, det vill säga större krav och minskade resurser.

Nu tillhör jag den lyckliga skara som har ett arbete och jag kan tänka mig att betala mer skatt för att minska behovet av besparingar inom BUN, men även inom vård- och omsorg som står inför liknande problem.

Jag vill också veta hur den senaste prognosen, som pekar på att Östersunds kommun kommer att få 50 miljoner mer i skatteintäkter under de kommande tre åren, kommer att påverka besparingsbehoven.

I mitt sätt att tänka borde det minska besparingsbehoven med motsvarande miljoner i de mest angelägna områdena som jag har pekat på tidigare i min insändare.

Lugnviksbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons