Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimliga krav på lärarleg

Annons

För en dryg vecka sedan röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna, igenom ett tillkännagivande som innebär att det nu kommer att krävas lärarlegitimation för modersmålslärare.

Redan i dag är det i Jämtland och på många andra håll i landet svårt att hitta lärare för modersmålsundervisning. Ett krav på lärarlegitimation för dessa kommer att försvåra arbetet ytterligare och leda till att undervisning på många håll inte kommer att kunna bedrivas. Detta drabbar våra nationella minoriteter väldigt hård och gör det svårt för Sverige att leva upp till Europarådets minoritetskonventioner som vi år 2000 undertecknade.

Genom konventionerna har vi bundit oss till att främja de nationella minoritetsspråken, vilket oppositionen nu försvårat.   Självklart ska vi ställa höga krav på alla våra lärare, även de som undervisar i modersmål men att i dag kräva lärarlegitimation kommer inte att ge önskad effekt. Då modersmålsundervisning är en viktig del i den svenska integrationen, innebär oppositionens krav ett hinder i hela integrationsprocessen. Forskning har visat att barn som får undervisning i sitt modersmål har lättare att ta till sig den övriga undervisningen i skolan. För oss i alliansen är det viktigaste att kunna leverera högkvalitativ modersmålsundervisning till så många elever som möjligt

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot från Jämtland
Ann-Britt Åsebol (M) Riksdagsledamot från Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons