Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten istid troligare än värmekatastrof

/
  • Samtidigt som en del säger att det blir varmare på vår planet så säger andra att vi är på väg mot en ny liten istid.

Annons

Den 12/7 berättade tv att solforskaren Valentina Zharkova varnat för en Liten Istid om 15 år på en konferens för astronomer i England. Hon hade nått ökad noggrannhet i sina analyser av solens varierande aktivitet. Dess energiflöde kunde gå ner som på 1600-talet, då Karl X Gustaf tågade över Bälten.

Solforskare har studerat hur solens aktivitet varierar under 300 år och funnit regelbundna mönster. Dessa har upprepats efter 200 år, vilket gjort att forskarna redan på 90-talet började ana en kall period 2030–2040.

Det nya är inte förutsägelsen om en avkylning. Det nya är att de stora nyhetsbyråerna och TT rapporterar den.

Det är ödets ironi att samma söndag talade Sveriges främste domedagspredikant, Johan Rockström, i Sommar i P1 och spred oemotsagd i IPCC:s larm om en varmare planet med katastrofala följder. Han låtsades inte om att larmen slagit fel:

Haven stiger inte oroande, fler söderhavsöar växer än de som krymper, isen på polarhaven växer både i norr och söder, isbjörnarna mår bra. Orkaner, tyfoner och tornados är färre än på 90-talet, googla ”rena observerade klimatfakta”.

IPCC har negligerat solforskningen och litar i stället på datorsimuleringar, som visar en ständigt stigande global temperatur. Men nu har det inte blivit varmare på 18 år. Efter att ha misslyckats med att spå dessa 18 år, spår de ännu varmare klimat för år 2100, det vill säga för 85 år. Det kan bara ses som fabler, vilket är vad Rockström berättade i radion. Samma dag som vi får veta att världen mest troligt blir kallare!

Utsläppen har gjort att det växer bättre. FAO noterar 20 procent mera spannmål det senaste decenniet, googla ”välgörande FAO”. Hundratals miljoner människor har lyfts från fattigdom och svält.

Koldioxiden påverkar inte klimatet märkbart. Den är nyttig. Utsläppen har varit bra!

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons