Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Stoppa stölden av Jerusalem

Annons

”Vi behåller de heliga platserna och status quo. Jag vill betona att under vilket annat arrangemang vi har så kommer vi alltid att bibehålla status quo på Tempelberget och alla heliga platser”. Detta var budskapet från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju nyligen. ”Vår position är att Jerusalem skall förbli under israelisk suveränitet”.

Netanyahus uttalande, som givetvis inspirerats av USA-presidenten Trumps ”erkännande” av Jerusalem som Israels huvudstad, är en krigsförklaring mot möjligheten av en fredlig lösning av konflikten i Israel/Palestina. Ett slag i ansiktet på världsopinionen och den tydliga ståndpunkten från det internationella samfundet - manifesterad i ett stort antal likalydande FN-resolutioner! - att konflikten skall lösas med en tvåstatslösning, med Israel och Palestina sida vid sida inom erkända gränser, och med Jerusalem som gemensam huvudstad. 

Det är denna tingens ordning som Trump, med en smidighet som en elefant i en porslinsbutik, nu utmanat. En farlig politik som dels förstört hans egen möjlighet att agera som någon slags fredsmäklare, och dels riskerar att förvärra situationen med nya utbrott av våld.

Märkligt är att Sveriges regering, med sin nuvarande plats i FN:s säkerhetsråd, inte sätter ner foten och kräver att någonting görs för att sätta punkt för Israels ockupation och annektering av palestinska områden. Vad väntar man på? Stölden av palestinskt land och Jerusalem måste stoppas!

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons