Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Inga ljusa regler för billysen

Annons

År 2011 införde EU regler för bilars fram- och bakljus vilka innebär att man inte behöver ha bakljus på bilarna under dagtid.

Släckta baklysen på dagen är ingen idé som tilltalar Leif Å.Foto: Jessica Gow

Det argument som låg bakom var att det påverkade bränsleförbrukningen. Man kan undra över hur många ”ljushuvuden” det fanns i den församling som kunde besluta något så dumt.

Och våra Svenska parlamentariker förstod tydligen inte bättre eller vad tända bakljus på dagtid betyder för trafiksäkerheten. Under denna snörika vinter med snörök och dålig sikt är det svårt att se fördelen med en ytterst begränsad bränsleförbrukning, om det istället inträffar flera trafikolyckor på grund av denna dumma regel.

Jag delar Motormännens synpunkt att alla bilförare som tänker trafiksäkerhet borde slå på belysningen baktill genom att ha halvljuset på även dagtid. Det är en billig livförsäkring. För våra EU ledamöter tänker tydligen inte på trafiksäkerheten.

Snart kanske EU-församlingen kommer med förslag på att flygplanen inte behöver ha tända lampor på dagtid för att spara på bränsleförbrukningen.

 

 

 

Leif Å

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons