Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker Åre kommun?

Annons
Hur kan Åre kommun resonera så att funktionshindrade bara ska beviljas en utlandsresa med ledsagare per livstid ? Känns nästan som om man flyttats tillbaka minst 20 år bakåt i tiden. Till den tid då utvecklingstörda och personer med psykiska funktionshinder skulle stängas in och osynliggöras på olika institutioner.

I mina ögon är det viktigt att den här gruppen, har samma möjligheter som en ”normal-störd” till rekreation, resor och arbeten. Många i den här gruppen lever under knappa förhållanden. Med låga imkomster och få möjligheter till egna resor. Då är det positivt att Åre FUB, ger dom en möjlighet att få uppleva samma saker som vi ”normalstörda”. Många av de funktionshindrade har sett fram emot resan, och för dom är det ett viktigt avbrott i vardagen. Resan är minst lika mycket till att ge dom en vettig rekreation och även att få nya kontakter inom gruppen. Kanske även träffa ”normalstörda”.

Hade det däremot varit en studieresa med kommunala tjänstemän för att se på hur sociala företag med funktionshindrade anställda fungerar i Spanien hade den resan godkänts – eftersom det inte var en ren nöjesresa. Sådana resor godkänns av kommunens tjänstemän av rutin, för det utbildar personalen. Resorna är både inom och utom landet. Samtidigt som en sådan här resa är minst lika mycket en studieresa där funktionshindrade och personal får en möjlighet att lära känna varandra, under andra former.Själv är jag klassad funktionshindrad pga min diagnos Aspergers Syndrom. Har även deltagit i resor med Åre FUB och varit initiativtagare till Projekt Brobygget i Östersund. Så jag vet vilket jättejobb som läggs ned.

Thomas Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons