Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till serviceföretagare i glesbygd

/

Annons

Vet vi egentligen hur bra våra serviceföretag ute på landbygden fungerar?

Lite ur min dagbok:

Måndagskvällen den 4 juli kör jag röjsåg till klockan 20. Nu tappar jag en liten del till trimmerhuvudet. Strunt i det, det är ju ändå kväll. Tisdag morgon har jag ett litet ärende till Brunflo. Jag fortsätter en bit till där jag vet att det finns ett ställe som servar motorsågar. Efter tio minuter framför dataskärmen: "Det tar till nästa vecka innan vi får hem en trådgenomförare". För den heter så den lilla grejen jag saknar. "Ja, men jag tänker köra röjsåg idag", svarar jag.

Jag får tips om ett företag i Odenskog i samma bransch. Väl där, femton minuter framför dataskärmen med samma svar: "Tveksamt om vi över huvud taget kan få fram prylen". Tips om ett nytt ställe i samma område i motorsågsbranschen och minst femton minuter framför dataskärmen: "Tyvärr måste du nog åka till Skutans motor i Lugnvik".

Nu var jag nöjd på staden och vände därifrån. När jag nått avtaget mot Oviken från 45:an vid Näkten tar jag av över Sannsundsbron ner till Myrviken och tar raka spåret till Anderssons verkstad i Vigge. Jag tar fram och visar min trimmerdosa för Eivind. 30 sekunder senare har han letat fram trådgenomföraren. Obs! Utan någon dataskärm. Två minuter senare sitter detaljen på plats. "Ha du mae de röjtrån som du köft igår. Ta inn en sa ske ma dra ti trån at de", säger han.

Bo och Eivind mäter till åtta meter tråd och rullar in i dosan. Nu kan man tala om service. Sedan man fått sådan hjälp är man näst intill upprymd. På hemresan passar jag på att handla på ICA-porten i Myrviken. Flickan i kassan ger mig tips om att jag kan göra en riktigt god maträtt av laxbitarna som jag köpte, tack för tipset! Nu far jag till Gärde getgård och säljer Hackås sockenkrönika till Ingrid. Jag ska ju ha getost också, både röd och vit.

Samtidigt får jag berätta för henne hur värdefullt och viktigt det är med små företagare ute på landsbygden. En pratstund med Ingrid om hennes verksamhet upplever jag alltid givande. Klockan 15 är jag hemma i Hackås, äter middag och kokar kaffe i termosflaskan och gör getoststutar på mjukbrö som jag köpte av två härliga tjejer i en bakstuga.

Efter den här dagen som började så uselt kändes jag nästan hög. Med ovannämnda mat, som jag tog med mig, kunde jag köra röjsåg enda till klockan 21. Jag hann allt jag hade tänkt. En hyllning och en god fortsättning på sommaren önskar jag alla jag nämnt.

Sven Karlsson

Näcksta, Hackås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons