Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn behöver speciallärare

Annons

Skolan ska ge de bästa förutsättningarna till kunskap för alla barn. Behovet av speciallärare med specialpedagogisk kompetens är stort.

Alla barn måste gå i skolan och har därför också rätt till den hjälp som behövs för att lyckas uppnå kunskapsmålen. Men i dag når nästan var femte elev av de svenska skolbarnen inte upp till basnivån i läsförståelse samtidigt som kommunerna uppger att behovet av speciallärare är stort, mellan 10 och 20 procent av eleverna behöver mer stöd.

I vårt grannland Finland har tidiga insatser för specialundervisningen visat sig ha mycket framgångsrika resultat. Där får var tredje elev särskilt stöd i skolan, varav åtta procent hela skoldagen.

I Sverige behövs en nationell satsning för att kunna möta framtida utmaningar med höga pensionsavgångar och allt större elevkullar.

Kristdemokraterna vill därför införa ett särskilt speciallärarlyft där 5 000 studerande på specialpedagogiska utbildningar ges en studielön på 10 000 kronor per månad. Totalt sett vill vi satsa 280 miljoner kronor under en tioårsperiod på Speciallärarlyftet.

Skolan ska finnas till för alla barn, oavsett behov av stöd i undervisningen. Genom att satsa mer på specialpedagogisk undervisning skapar vi en bättre skola för alla.

Désirée Pethrus (KD), Riksdagsledamot, Ingrid Gustafsson Ordförande (KD), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons