Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vingklipp inte Miun

/
  • Utbildning bygger Sverige starkt. Så varför vingklippa Mittuniversitetet?
Foto: Henrik Flygare

Annons

Vi har hög arbetslöshet i landet, men företag har ändå svårt att hitta rätt personal. Svenskt Näringsliv uppgav i våras att vart femte rekryteringsförsök misslyckades och därför i många fall måste tacka nej till order.

Svenska företag efterfrågar utbildad personal. Vi måste öppna fler vägar till utbildning så att de som söker jobb har den kompetens som företagen efterfrågar. Utbildning är den enskilt viktigaste insatsen för att bekämpa arbetslösheten och skapa nya jobb. Socialdemokraterna presenterade i sin vårmotion särskilda satsningar på utbildning för unga.

Det handlar bland annat om utbildningskontrakt så att alla arbetslösa ungdomar skaffar sig en gymnasie- utbildning. Utan den är deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden mycket små. Vi vill skapa en individuell utbildningsplan som kan innehålla en kombination av jobb, praktik och utbildning. Den högre utbildningen är en annan hörnsten i vår politik för fler jobb och växande företag.

Utbyggnaden av högskolan och yrkeshögskolan måste fortsätta. Vårt mål är att hälften av 30–34-åringarna ska ha genomgått en minst tvåårig utbildning i högskola och yrkeshögskola år 2020. Socialdemokraterna har byggt upp de regionala högskolorna. De är viktiga för att underlätta högre studier för barn som kommer från studieovana hem. De behövs också för den regionala utvecklingen. Mittuniversitetet är ett bra exempel på hur forskning inom idrottsvetenskap och samarbete med vintersportcentrum har lett till företagsutveckling inom området.

Mittuniversitetet måste få behålla sina utbildningsplatser, söktrycket är ju högt. Dessutom måste forskningsresurserna tryggas på längre sikt. Bra undervisning i grundskolan är förutsättningen för goda kunskaper. Trots skolministerns svada om utbildningspolitik, har skolresultaten i Sverige nu sjunkit fem år i rad.

Regeringen har också skurit ner resurserna till gymnasieskolan med 675 miljoner kronor i år, vilket motsvarar ungefär 1 300 lärartjänster i landet. Även anslagen till vidareutbildning av lärare har minskat liksom antalet utbildningsplatser inom yrkeshögskola, vuxenutbildning och högskola. För att höja resultaten i skolan är det viktigt att investera i lärare och skolledare så att de får bättre möjligheter att utföra sitt jobb.

Vi behöver satsa på gymnasieskolan, och stärka våra lärare så att de står redo att föra ut nya generationer på framtidens arbetsmarknad. Vi ska också utveckla högskolan och göra den tillgänglig för flera, och se till att utbildning finns att tillgå i många olika former i arbetslivet – så att du kan få den kompetens du behöver, oavsett om du arbetar eller söker arbete. Utbildning bygger Sverige starkt.

Marie Nordén (S), Gunnar Sandberg (S), Riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons