Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står du i kommunfrågan?

Hur anser gemene man att länet ska förvaltas? Frågan är högaktuell och ska avgöras inom kort, den är dessutom befogad då beslutet kommer att påverka oss alla i vår vardag.

Annons

Dagens uteblivna engagemang från styrande politiker gör att förvaltningen riskerar att se ut som följer.

Ekonomiskt och befolkningssvaga kommuner som allt mer måste inse att man ej klarar att utföra kommunal verksamhet på ett bra sätt ständiga besparingar och desperata försök till samverkan mellan kommuner.

Överbryggningar i kommunalförbund och samverkansorgan där ytterst få folkvalda får verklig insyn.

Svaga kommuner med otillräcklig kraft att knyta åt sig kompetens oförmåga att klara framtidssatsningar och med ett enda mål att genomlida budgetåret på ett så smärtfritt sätt som möjligt för ansvarsfrihet och möjligheten att bli omvald.

Allt detta leder till en svag ställning i den regionskommun som kommer att vara ett faktum inom kort om vi inte reagerar med kraft och beslutsamhet.

Alternativ finns, ska vi ta chansen att forma vår framtid medan beslutet fortfarande är vårt att ta? En kommun med slopat landsting och en egen region. Låter det som ett tänkvärt alternativ?

Ett gemensamt fullmäktige med full insyn för samtliga folkvalda ledamöter. En kraftsamling gör att vi kan satsa på bra fullmäktigeberedningar som gör ledamöternas arbete möjligt.

En kompetent gemensam näringslivsavdelning som kan prioriteras är nog inte bara önskvärt utan helt nödvändigt i en globaliserad värld.

Demokratin kan säkras med valkretsar som sprider ledamöter geografiskt till ett gemensamt fullmäktige. Samhörighet och ett starkt varumärke är viktiga byggklotsar för vårt nybygge.

Vad anser vi vara viktigt, bra kommunala verksamheter och en fungerande vård eller att stanna i invanda men dödsdömda förvaltningsformer?

Besök (www.framtidjamtland.se) och ta del av funderingarna, det är bråttom nu.

Håkan Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons