Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slå näven i bordet och säg nej till storregioner"

/

Annons

Regeringens utredare den så kallade indelningskommittén åker land och rike runt och förkunnar att nu införs storregioner från den 1 jan 2019. Och våra ledande politiker från våra olika partier visar att de är oförmögna att kritiskt granska förkunnelsen och åker sedan hem till sina hemlän och förkunnar att nu skall storregionprojektet genomföras. Vi måste skynda oss är budskapet som basuneras ut.

Onekligen så tar indelningskommittén första priset på fräck marknadsföring av ett projektet –som inte ens har visat upp ett skriftligt utredningsförslag (beräknas vara klart i juni 06) och som inte har varit föremål för remissbehandling och inte har nått riksdagens behandling.

Jag vill påstå att de som sväljer utredarnas muntliga förslag deltar själva till en demokratisk kris i länen och landet. Det är mer än dags att slå näven i bordet och säga stopp och belägg. För mig är det en gåta att en socialdemokratisk regering kan acceptera den här typen av utredningsmetoder.

Någon har sagt att politik är det möjligas konst .Kan det vara så illa att det är den arbetsmetoden som genomsyrar projektet storregioner?.

Det är viktigt att förändringar som görs i samhället skall bli förbättringar för invånarna.

En riskfaktor är att eliten i de olika partierna bestämmer själva i frågor som måste gå fort och de bortser från den demokartiska processen till invånarna. Härom dagen kunde vi höra och se i media att 25 000 personer i Västernorrland protesterade mot nerläggningar och försämringar inom hälso och sjukvårdssektorn. Detta är ett talande bevis på att den demokratiska processen har varit undermålig i själva Ådalen.

Hur kommer storregionsfrågan beskrivas till invånarna i våra län? Vågar man ge ärlig beskrivning ?

Risken är stor att fortsätter man att nonchalera den demokratiska processen i storregionsfrågan kommer det att bli många starka reaktioner i landet och även i vårt län.

Det är därför angeläget att länets ombud framför till indelningskommittén att de visar en större ödmjukhet i sina krav och att de måste inse att den demokratiska processen inte får åsidosättas.

Arne Pettersson

Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons