Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar vi utan kapital finanskrisen

Hur löser vi finanskrisen utan att vi vanliga - som inte har kapital drabbas av den?
Det skrivs att värden har gått förlorade men det är inte sant. Alla värden i form av fabriker, hus, gruvor, åkermark, transportmedel, hela produktionsapparaten finns kvar. Det är bara priset på dem som har sjunkit.

Annons
Enligt sant ekonomiskt tänkande bör detta innebära att priserna på produkterna ska sjunka kraftigt. Produktionskostnaderna har ju minskat. Tomma hus har inget försäljningsvärde så de kan upplåtas för en hyra som täcker skötseln av dessa.
Gigantiska prissänkningar skulle kunna lösa krisen. Priset på produktionsapparaten har sjunkit i konkursernas spår.
De som har spekulerat har förlorat sin köpkraft. De som arbetar för sin försörjning har kvar sin möjlighet att köpa till betydligt lägre priser och kan betala högre skatt utan att minska sin köpkraft i reellt penningvärde.
Nettolönen räcker ändå till att bibehålla levnadsstandarden. Staten kan fördela de högre inkomsterna för att garantera välfärden för de som har blivit lottlösa efter finanskrisen. Produktionen kan fortsätta som förut och de arbetslösas antal stiger inte.
Det som står i vägen för denna lösning är den marknadsliberala teorin. Den leder till en gigantisk omfördelning av rikedom.
De som har pengar kvar kan köpa produktionsmedel billigt och nyttja dem när den ekonomiska krisen har ebbat ut och priserna stiger igen.
Denna omfördelning medför stora förluster för samhället inte på grund av finanskrisen men på grund av att delar av produktionsapparaten står stilla under en tid.
Tomma hus betalas av de som tvingas stå utan bostad och de byggnadsarbetare som blir arbetslösa.
Så är det på område efter område och vi vanliga tvingas betala priset för denna omfördelning bland de kapitalkraftiga och inflytelserika. Finanskrisen drabbar inte oss vanliga men marknadsekonomins lösningar gör det.
Den politiska anarkismen beskrivs som laglöshet, den bygger dock på den individuella människans solidaritet,
Den ekonomiska anarkismen beskrivs som den fria marknaden, den bygger dock på den individuella människans girighet.
De för människornas och produktionens blomstring livsviktiga varor och tjänster (kommunikation, energi, finansinstitut, säkerhet, utbildning, vård och omsorg, bostäder mm) ska styras av samhällets intressen. Resten kan marknaden ta hand om inom av samhället bestämda spelregler.
Kick Leijnse, v
Östersund
J Det som står i vägen för denna lösning är den marknadsliberala teorin. Den leder till en gigantisk omfördelning av rikedom.
Kick Leijnse, v, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons