Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionens roll i integrationen

/
  • Skulle inte de här vuxna som är analfabeter kunna gå med undersköterskor i hemtjänsten t ex och följa med på hembesök etc. Det skulle väl vara en bra sätt att lära språket och samtidigt få inblick i arbetet, skriver Håkan Lindström, distriktsläkare på Hammarstrands hälsocentral.

Annons

Vi känner problemen. Utarmade bygder. Brist på yngre och barn. Upp- och nervända befolkningspyramider med sin bredaste del i de högre åldrarna med brist på yngre och barn. Här har vi region Jämtland-Härjedalens fundamentala problem.

Men det märkliga är just nu finns det ett tryck på länet att ta emot yngre aktiva människor och barnfamiljer.

Men har dessa bara kommit till vår region en tid för att sedan vända och flytta söderut där jobben och landsmännen finns som det heter?

Ska vi acceptera detta? Eller ska vi ta chansen att vända befolkningsutvecklingen och få en befolkning i balansen?

Att förmå så många som möjligt av våra flyktingar att stanna i regionen bör vara en huvuduppgift för den nya regionstyrelsen. Att lyckas med integrationen blir den nya regionens största utmaning.

Jag har haft förmånen att träffa många av flyktingar i samband med ankomsten till länet.

En stor grupp är s.k. kvotflyktingar där uppehållstillståndet redan är klart och man slipper den jobbiga asylprocessen. Många uttrycker sin stora tacksamhet för att få komma. Kvotflyktingar kommer ofta från dåliga flyktingläger som FN:s organisation UNHCR önskat tömma. Många om de jag mött är flyktingar från Somalia som levt under förfärliga förhållanden i ett grannland. Många har inte gått i skola, är analfabeter och har haft fullt upp med att överleva. När jag frågar om vilket jobb man kan tänka sig säger de att man kan ta vilket jobb som helst. När jag ser barn och ungdomar och frågar om de vill gå i skolan lyser det i ögonen och alla vill börja så fort som möjligt.

Min reflektion blir: Skulle inte de här vuxna som är analfabeter kunna gå med undersköterskor i hemtjänsten t ex och följa med på hembesök etc. Det skulle väl vara en bra sätt att lära språket och samtidigt få inblick i arbetet. Det skulle sedan vara lämpligt att många av dem skulle kunna få utbildning till undersköterska och andra jobb i vården där brister finns. Men förgäves spanar jag efter slöjor bland hemtjänstfolket eller på äldreboenden. När jag var på arbetsförmedlingen i ett annat ärende frågade jag en tjänsteman om dessa afrikaner kom med i den undersköterskeutbildning som man just startat. Jag får ett förnumstigt svar att afrikanerna är muslimer och kvinnorna av religiösa skäl inte kan vårda män och därför går det inte. Jag tror inte ett dugg på detta. Det var inte länge sedan Somalia hade en ledare som helt var emot religion och någon extrem religiositet tror jag inte finns hos de flesta.

Det gäller nu för det nya regionförbundet att fokusera på integrationsfrågan och ta till vara denna chans att vända befolkningsutvecklingen i våra områden. Här och var i länet finns positiva verksamheter för att välkomna att våra flyktingar. Dessa exempel bör lyftas fram och spridas. Ett gott exempel är också Lycksele. Där lär varje nyanländ garanteras en sysselsättning (praktikplats eller utbildning) inom 2 veckor efter de anlänt. Det gäller då att företagen är med på tåget och tar emot praktikanter, inte minst även kommunerna och sjukvården. F. ö är integrationen en angelägenhet för alla och hela befolkningen bör mobiliseras.

Håkan Lindström, distriktsläkare, Hammarstrands hälsocentral

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons