Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsamt bättre i länet

/
  • I länet som på andra håll i landet, kan man se en långsam men positiv utveckling och fler som kommer i arbete. Vi vill inkludera fler på arbetsmarknaden. Med satsningar på arbetsmarknadsutbildning, yrkesutbildning, fler platser till högre studier, satsningar på validering och svenskundervisning rustas för morgondagens jobb inom näringslivet, skriver Ann-Marie Johansson och Robert Uitto.

Annons

I Region Jämtland Härjedalen, som på andra håll i landet, ser vi en långsam men positiv utveckling under 2015 med fler nyanställningar och större orderingångar för industrin. Samtidigt fortsätter långtidsarbetslösheten att öka framförallt bland unga, nyanlända och de som saknar gymnasiekompetens. Vi har lämnat krisen bakom oss och näringslivet skapar allt fler jobb, men bara för vissa.

Vi vill inkludera fler på arbetsmarknaden. Med satsningar på arbetsmarknadsutbildning, yrkesutbildning, fler platser till högre studier, satsningar på validering och svenskundervisning kan fler inkluderas på arbetsmarknaden och rustas för morgondagens jobb inom näringslivet.

Med ett tidigareläggande av utbetalningarna i Socialfonden, jämfört med den förra regeringens sätt att låsa pengarna skapar vi ännu större möjligheter till insatser för unga i arbetslöshet.

I kombination med smarta lösningar för att få fler unga i studier parallellt med att Arbetsförmedlingen äntligen avregleras av vår nuvarande regering och äntligen får göra de insatser som Arbetsförmedlingen ser bäst behövs regionalt ger kampen resultat.

Även Jämtland Härjedalen står inför denna utmaning. Regionen är samtidigt i behov av att anställa fler i välfärden för att möta generationsväxlingen, med fler som går i pension och fler som blir äldre. Även det lokala näringslivet är i behov av kvalificerad arbetskraft. Genom att investera i utbildning inkluderas allt fler på arbetsmarknaden, samtidigt som det säkrar kunskapsförsörjningen och generationsväxlingen inom både regionen och industrin.

Det skall vara möjligt att nyanställa och utveckla sitt företagande i vår region till förmån för fler i arbete.

Den tidigare regeringen såg industrin som en gammal kvarleva på väg att försvinna, ett särintresse utan hopp. Moderaterna ville förändra svensk arbetsmarknad genom sänkta skatter, men det bet inte på arbetslösheten. Envist höll man ändå kvar vid lösningar som inte fungerade. Ett tydligt exempel är nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. En åtgärd som skapade få jobb och där kostnaden per nytt jobb var fyra gånger högre än genomsnittskostnaden för unga, enligt IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering).

Sverige behöver en inkluderande jobbpolitik som ser värdet i alla människors arbete och kunskap när nya jobb skapas. Genom smarta utbildningssatsningar skapar vi förutsättningar för fler att ta morgondagens jobb och genom en politik som äntligen lyssnar på den regionala och lokala nivåns behov ser vi ljust på Region Jämtland Härjedalens utveckling.

Ann-Marie Johansson (S)

Regionråd

Robert Uitto (S)

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons