Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsutveckling går före nya skattesänkningar

/

Annons

Sverige är ett av de länder i Europa där urbaniseringen sker snabbast. I dag bor nästan två tredjedelar av svenskarna i storstäderna och i större städer som Halmstad, Gävle och Umeå. Sverige är dock som starkast när hela vårt land håller ihop och utvecklas. Det kräver aktiva politiska satsningar på landsbygden – till skillnad från den förra regeringen som framför allt riktade skattesänkningar till storstäderna.

Landsbygden står inför ett antal utmaningar. I många kommuner bor det allt färre människor och en allt högre andel av dessa är äldre som har gått i pension. Det gör att det saknas arbetskraft samt att det lokala näringslivet får svårt att hitta kunder.

Den förra regeringen gjorde en del bra saker för landsbygden, bland annat Centerpartiets bredbandssatsning. Men de största resurserna gick till skattesänkningar främst riktade till storstäderna. De som fick de största inkomstökningarna genom skattesänkningar bor i Danderyd. På andra plats kommer Lidingö och på tredje Täby. Skattesänkningarna ökade den genomsnittliga Danderydsbons inkomst med ungefär 250 procent mer än den genomsnittlige svenskens. Att på det viset gynna välbeställda grupper på bekostnad av andra går emot den svenska modellen – Sverige står starkare när vi håller ihop. Det kräver en medveten politik för svensk landsbygd.

Nu genomför regeringen det nya landsbygdsprogrammet där utbyggt bredband på landsbygden prioriteras med 3,25 miljarder kronor fram till 2020. Regeringen stödjer kommersiell service i glesbygdsområden med 35 miljoner extra per år 2016–2019 och inom ramen för landsbygdsprogrammet får lanthandlare och mackar i glesbygden stöd om totalt 752 miljoner fram till 2020.

Dessutom arbetar regeringen med att ta fram en livsmedelsstrategi för att stärka vår livsmedelsproduktion och ett skogsprogram för att skogen ska bidra ännu mer till jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

För att tågen ska gå satsar regeringen drygt 1,3 miljarder på järnvägsunderhåll, varav en särskild satsning på 100 miljoner riktas mot landsbygden. Därtill kommer satsningar på mer kollektivtrafik och förbättrat vägunderhåll på landsbygden.

Trots det svåra läge som många mjölkföretag befinner sig i är vi övertygade om att mjölkproduktion har goda framtidsmöjligheter. Regeringen genomför flera insatser för att stötta de svenska mjölkbönderna, däribland direktstödet om 152 miljoner kronor och den högre nedsättningen av dieselskatten.

Landsbygdsutveckling måste gå före skattesänkningar. Klyftor ska minska och den svenska modellen stärkas. Hela Sverige förtjänar att utvecklas.

Magdalena Andersson (S),

finansministerSven-Erik Bucht (S),

landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons