Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga argument för bättre vård i Stornorrland

/

Annons

Förra gången regionfrågan diskuterades med full kraft var åren kring 2010. Även då var motståndet mot Stornorrland kompakt i vårt län, men då diskuterades även en sammanslagning av Jämtlands och Västernorrlands län till Region MittSverige. Jag hörde till dem som var öppna för en sådan lösning som ett alternativ till Stornorrland. Det finns ju sedan länge omfattande öst- västkontakter mellan de båda länen. I dagens diskussion finns inte MittSverige med som alternativ. Däremot är Jämtland Härjedalen sedan 1 januari 2015 egen region, ett viktigt framsteg. Intressant är att dagens storregionförespråkare från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för bara några år sedan var övertygade motståndare till ett Stornorrland. Trots att argumenten är lika starka som då.

I en skrivelse 1 oktober 2009 till Kammarkollegiet från föreningen för Region MittSverige radas exempelvis argumenten mot ett Stornorrland upp. Skrivelsen är undertecknad av föreningens ordförande Robert Uitto, S, (tillsammans med vice ordföranden, Reinhold Hellgren, C, Sundsvall). Här konstateras att en region som täcker mer än halva Sverige har minst förutsättningar och är ett demokratiskt vågspel. Vidare pekar man på att kommunikations-/värdeströmmarna är till allra största delen sydliga och öst- västliga. Det går bara marginella kommunikationsströmmar mot norra Sverige.

En storregion riskerar, enligt skrivelsen, att leda till en konfliktfylld tillvaro mot nordligaste Sverige i kampen och förståelsen när det gäller viktiga utvecklingsinsatser. Ett Stornorrland kommer att innebära stora slitningar om resurser mellan de olika delarna i en sådan region (inland-kust och syd-nord).

Inte heller finns några dokumenterade samband mellan storregioner och låga sjukvårdskostnader. Det har istället att göra med kompentent ledning och effektiviteten i produktionsprocesserna, skriver man. Slutsatsen är entydig att vi kan därför inte bygga upp de blivande regionkommunerna utifrån sjukvårdsdistrikt. Samarbetet måste ske utifrån funktionella avtal.

De argument som radas upp i skrivelsen till Kammarkollegiet för sju år sedan är lika starka idag. Dessutom har Jämtland Härjedalen fått status som egen region. Ändå har dagens socialdemokratiska, miljöpartistiska och vänsterpartistiska ledningar i länet ändrat uppfattning och är nu för ett Norrlands län. Jag tycker att detta är bekymmersamt. Avstånden geografiskt och demokratiskt är lika långa idag som 2009. Jag har svårt att tolka omsvängningen som något annat än att man lagt sig platt för direktiv från centralmakten. Eller varför har man annars ändrat sig?

Att jämtar och härjedalingar inte accepterar att från ovan tvingas in i ett Stornorrland är uppenbart. På tre veckor har 20 740 stödförklaringar för en folkomröstning i regionfrågan samlats in. Nästan alla, oberoende av partipolitiska sympatier, skrev på när vi samlade namn. Ett fantastiskt gensvar. Folkviljan är tydlig.

Håkan Larsson, Rödön

Ordförande Centerpartiet i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons