Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha en klimatsmart sommar

/
  • Mattias Goldmann förespråkar en klimatsmart sommar där man bland annat cyklar vi till stranden.

Annons

Strax före sommarlovet antog riksdagen Sveriges nya klimatlag: Sverige ska vara ett globalt klimatföredöme. Det klarar inte politiken själv – låt dig inspireras och ha en klimatsmart sommar, med fem goda vanor att bygga vidare på:

1 Kombinera färdslagen. Under sommaren cyklar vi till stranden, åker dressin, tar skärgårdsfärjan och går på sköna promenader. Låt oss maximera den bilfria sommaren och ta med detta tankesätt tillbaks till hösten och vardagen.

2 Dela med varann. Sommaren är delningsekonomins tid. Vi delar stuga med släktingar eller hyr av okända människor. Ungarna bor inneboende i samband med någon fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett mycket resurseffektivare samhälle.

Dela ansvaret och kostnaden för bilen i en bilpool, ordna en gemensam verktygsbod eller återupptäck biblioteket – låt delningsekonomin växa.

3 Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi mer upplevelser och mindre prylar. Det kan vara musikfestivalen, dagarna på stranden, glädjen att få träffa släkt och vänner eller något helt annat – för det mesta är det både roligare och bättre för klimatet än att lägga pengarna på att köpa fler saker vi inte behöver. Kan vi hålla fast vid detta när köpcentret lockar med rea, är mycket vunnet.

4 Ät medvetet. Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt – det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också sådant vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till abborrar och gös. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är ofta bättre både för hälsan och klimatet. Om vi gör detta till en vana för vardagens matval, så sänker vi klimatpåverkan, särskilt när vi minskar på rött kött till förmån för hållbar fisk och grönsaker.

5 Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommarens ledighet än resten av året; stranden, fjället, skogen... Naturkontakt är viktig då vi värnar och månar om det vi känner till. I Sverige är vi så lyckligt lottade att de flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats – utnyttja det för att få mer natur i din vardag!

Politiken har en central roll i klimatomställningen, men som medborgare kan vi använda sommaren för att lägga grunden för klimatsmarta vanor för vardagen. Glad sommar!

Mattias Goldmann

VD, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons